Eija Urnefelt i Gävle erbjuder hemtjänst på finska. Foto: Jonas Blomqvist/Sverges Radio Sisuradio
Sisunyheter på svenska v. 30

Gävle öppnar för privat vård på finska

2:55 min
  • Ny tidning för finsktalande i Göteborg
  • Finskt vårdföretag öppnar kliniker i Stockholm
  • Gävle kommun i avtal med finskspråkiga vårdgivare

Göteborgare får ny tidning på finska

I veckan som gick så har Sisuradios nyheter rapporterat om bland annat den nya tidning som Göteborgs kommun ger ut och som riktar sig till sverigefinnar i Göteborg. Tanken med tidningen är informera om kommunens service på finska, och samtidigt få en mer aktiv kontakt med de som är finsktalande i Göteborg.

- Vi vill skapa ett forum för alla sverigefinnar i Göteborg, berättar Teija Martinsson som är tidningens redaktör. Tidningen som riktar sig till de finsktalande i Göteborg kommer att komma ut fyra gånger per år.

Finskt vårdföretag konkurrerar i Stockholm

I konkurrens med befintliga vårdcentraler och läkarmottagningar försöker nu ett finskägt företag slå sig in på vårdmarknaden i Stockholm. Minutkliniken, som i Finland går under namnet Laastari-Plåstret, har hittills öppnat två mottagningar på två olika apotek i Stockholm. På Minutklinikens mottagningar jobbar i regel bara en sjuksköterska, som med hjälp av videolänk kontaktar läkare, om det till exempel behövs ett recept.

- Idén med sådana här minimottagningar kommer från USA, berättar Ville Öhman som är företagets VD.

Gävle kommun öppnar för privat vård på finska

I Gävle har kommunen nu skrivit avtal med privata hemtjänstföretag, för att den vägen kunna erbjuda vård på i hemmet på finska. Fram tills nu har det privata vårdalterntivet varit dyrt, särskilt för dem med stort vårdbehov.

Eija Urnefelt på det privata vårdföretaget ESU-hemtjänst är nöjd med avtalet med kommunen. Det betyder en möjlighet att hitta nya kunder, säger hon till Sisuradios nyheter.

Avtalet mellan Gävle kommun och de privat vårdgivarna träder i kraft i augusti, vilket alltså betyder att de gävlebor som vill ha hemtjänst på finska kan få det av till exempel Eija Urnefelts företag.

Sisu-uutiset

uutiset@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista