Nyheter på svenska vecka 31

Ny finsk förening i Sigtuna

Nyheter på svenska vecka 31
4:30 min
  • Sverigefinska riksförbundet vill rekrytera unga
  • Finska studenter missgynnas av svag euro
  • Intensivkurs i finska på Hanaholmen
  • Statsvetare kritisk till Jihadrörelsen

Sverigefinska riksförbundet tampas fortfarande med svårigheter i att rekrytera nya medlemmar samtidigt som medelåldern bland medlemmarna är hög. I slutet av 2011 hade riksförbundet 125 medlemsorganisationer med sammanlagt 13 300 medlemmar. Förbundet har pågående projekt för att engagera unga medlemmar, berättar funktionär Raija Kärkkäinen Eriksson.

Till exempel i Sigtuna har andta och tredje generationens sverigefinländare grundat en helt ny finsk förening för att trygga sina barns finskspråkighet i framtiden.

Finska studenter i Sverige fattigare

De finska utbytesstudenterna i Sverige har fått en försämrad ekonomi i och med att kronans kurs stärkts i förhållande till euron. För tillfället går det drygt åtta kronor på en euro, medan Folkpensionsanstalten i Finland fortfarande beräknar att en euro skall motsvara tio kronor för dem som studerar i Sverige. Det har lett till att studenterna får hålla allt hårdare i sin plåmbok, säger Aino Juhola, som är ordförande för de finska studenterna i Stockholm.

Intensivt på Hanaholmen

Nästan ett fytiotal nordbor deltog i årets intensivkurs i finska som i veckan arrangerades vid Hanaholmens kulturcentrum i Esbo i Finland. En av deltagarna var Sanna Seppänen, som är född i Finland men uppvuxen i Sverige. Hon söker arbete i Finland och behöver därför bättra på sin finska.

Många av deltagarna har också en finsk partner eller också arbetar kursdeltagarna inom nordiska samarbetet. Även krigbarn som vill kunna kommunicera med sina syskon i Finland fanns med på den veckolånga kursen.

Counterjihad även i Sverige

I samband med Pridefestivalen i Stockholm höll också Counterjihadrörelsen sin demonstration i Stockholm i helgen. Rörelsen har uppstått för att motverka det muslimska inflytandet i Europa. Vår reporter Iris Honkala har träffat Martha Hannus, som skrivit en rapport om denhär rörelsen för Expo. Hon är mycket kritisk till rörelsen.

- Det här är en rörelse som väldigt ofta använder demokrati och mänskliga rättigheter som ett argument för att motsätta sig islam. Man säger att islam är oförenlig med demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en ganska drastisk retorik, där det målas upp en bild av att Europa står på randen till en katastrof. Counterjihadrörelsen är framförallt en  internet-baserad rörelse. säger Hannus.

Counterjihad skiljer sig från många extrema grupper genom att uttrycka ett starkt stöd för Israel och judarna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".