Professor Outi Hovatta kontrollerar frysen med donerade ägg.
Nyheter på svenska vecka 33

Stamcellerna kan snart hjälpa blinda

Nyheter på svenska vecka 33
3:28 min
  • Ungdomssatsningen i Axevalla krympte
  • Suomikoti vill starta nytt äldreboende
  • Jesse Joensuu lämnar HV71 för NHL

Årets utlandsfinländare är Outi Hovatta, professor i kvinnosjukdomar vid Karolinska Institutet. Finska föreningen i Helsinfors ger årligen denna utmärkelse till en välförtjänt finländare i utlandet. Hovatta har utmärkt sig inom stamcellsforskningen och fertilitetsforskningen.

Nu är Hovattas forskerteam i färd med att utreda, hur stamceller kan avhjälpa makuladegeneration, en ögonsjukdom som leder till blindhet. Hovatta uppger, att det finns gott hopp att synen hos dessa personer i framtiden kommer att kunna förbättras, genom att man sprutar in embryonala stamceller i ögat.

Outi Hovatta hoppas att Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhusen är dom första som tar denna behandling i bruk.

Undgomssatsningen krympte till låtverkstad

Axevalla sommar i närheten av Skövde är en av årets största sverigefinska evenemang. Nu i helgen mellan den 17 och 19 augusti har arrangörerna försökt få med sig även de yngre sverigefinländarna i andra och tredje generationen utan att lyckas. Det fanns stora planer på att engagera dragplåster som artisten Markoolio, men det blev aldrig verklighet.

Rektorn för Axevalla folkhögskola Ulla Venetvaara säger, att man hittills varit lite försiktig med valet av yngre artister för att besökarna främst är medelålders och pensionärer. De ungdomar som Sisuradio pratat med har inte ens hört om hela evenemanget.

Suomikoti vill expandera

Det finska äldreboendet Suomikoti har planer på att utvidga sin verksamhet, för att det är svårt att få plats där. Äldreboendet har ständigt 30 till 40 personer som köar om en plats. Boendet har 53 platser, varav 30 är reserverade för stockholmare.

Styrelseordförande Marja-Liisa Sairanen säger till Sisuradio, att idealet vore att det nya finska äldreboendet skulle ligga i en annan ända av staden än den nuvanade eller i en kranskommun. Hon säger också att de äldre trivs bra i hemmet när de får nya vänner och det finns lite program.

Joensuu till New York

Finländaren Jesse Joensuu lämnar HV71 i Jönköping och återvänder till Nordamerika efter att ha skrivit på ett 1-årskontrakt med New York Islanders. Jesse Joensuu spelade den gångna säsongen i HV71 i Elitserien efter 3 år i NHL och AHL i New York Islanders organisation. Nu återvänder 24-åringen till Nordamerika, han skrev i somras på ett nytt 1-årsavtal med Islanders.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".