Kalix utbildningschef Charlotte Sundqvist motiverar kommunens nya linje att strikt kräva grundläggande kunskaper med bättre kvalitet i undervisningen. Kuva/Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Sveriges Radios kartläggning visar:

Kommunens tolkning avgör barns möjligheter att läsa sitt minoritetsspråk

Elevers möjligheter att studera de nationella minoritetsspråken i skolan varierar stort beroende på hemkommun. Hälften av de 72 kommuner som svarat på Sisuradios och Sameradions enkät kräver att barn från de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få undervisning medan den andra hälften ger undervisning till alla som vill.

Sveriges Radio har skickat en enkät om modersmålsundervisningen i de nationella minoritetsspråken till 81 svenska kommuner. 72 kommuner svarade och resultatet visar att kommunerna gör vitt skilda tolkningar av Skollagens bestämmelse enligt vilken man kan ställa krav på att elever har grundläggande kunskaper i sitt minoritetsspråk för att få studera det som modersmål.

I Surahammar får alla läsa

I Surahammars kommun i Västmanland får alla intresserade möjligheten att studera finska - även om de inte har förkunskaper i språken. Läraren Tuija Havela motiverar kommunens linje så här:

- Vi tänker oss att detta är en del av projektet att revitalisera finskan. Därför kräver vi inte till en början att man redan ska kunna språket för att börja i undervisningen.

Hälften kräver, häften inte

Så ser verkligheten ut i häften av de 72 kommuner som svarat på Sisuradios enkät om modersmålsundervisningen i minoritetsspråken. Den andra hälften kräver däremot att man redan ska kunna en del för att få börja studera språken som modersmål.

I Kalix nekades 37

Kalix i Norrbotten är den kommun som enligt enkäten den här hösten nekat flest elever att studera finska på grund av kravet på grundläggande kunskaper. 37 elever, dvs över hälften av de sökande, fick avslag på sina ansökningar om modersmålsundervisning i finska. Utbildningschef Charlotte Sundqvist motiverar kommunen linje så här:

- Vi tog omtag i den här frågan för att garantera kvalitéten för de elever som har rätt att läsa modersmål. Modersmålsundervisningen förutsätter grundkunskaper och att språket används aktivt hemma!

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista