Sundsvalls kommunhus. Foto: Matilda Jansson
Nyheter på svenska vecka 47

Sundsvall vill lyfta finskans ställning

24 februari blir officiellt
5:00 min
  • Sverigefinska dagen i svenska almanackan
  • Europarådet kritiserar kraven på förkunskaper
  • Anna Järvinen i Melodifestivaluttagning
  • Arja Saijonmaa spelar sig själv

Svenska akademin meddelade i veckan, att ansökan om en egen nationaldag som skickats in av Sverigefinländarnas delegation, godkänns. Delegationens ordförande Markku Peura uppger stolt att akademins beslut var enhälligt, eftersom sverigefinländarna är Sveriges största minoritet med gamla anor i landet.

Den sverigefinska dagen är emellertid än så länge inte någon allmän flaggdag. Restriktionerna gällande flggning är mycket strama, men Markku Peura uppger att delegationen även jobbar på att det skall bli en flaggdag. Den 24 februari har valts som sverigefinländarnas dag, för att det är Karl Axel Gottlunds födelsedag och Gottlund i sin tur var en språkvetare och etnolog, som på 1800-talet samlade ihop den finska befolkningens berättelser och traditioner här i Sverige.

Kravet på förkunskaper måste slopas

Människorättsorganisationen Europarådet kritiserar Sverige för kravet på förkunskaper i modersmålet för att få delta i undervisningen. Sisradios och Sameradions kartläggning av drygt 70 svenska kommuner visar på att hälften av kommunerna fortfarande ställer krav på förkunskaper och att metoderna för att testa dessa varierar från kommun till kommun. Det står heller inte någonstans definierat, vad dessa förkunskaper skall innefatta. I Eskilstuna var Göran Fjällborgs 10-åriga son tvungen att göra ett test, för att få undervisning i samiska. Detta upprörde pappan, som själv vuxit upp under en tid, då man varken fick prata eller lära sig samiska i skolan, för att det förknippades med någonting skamfullt.

Nu skall kommunpolitikerna i såväl Eskilstuna som Uppsala se över, om inte modersmålsundervisningen skall innefatta alla intresserade oavsett förkunskaper.

Sundsvall vill lyfta finskan

Sundsvall tog i veckan ett steg närmare det finska förvaltningsområdet, då kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsnämnd tog beslutet om att kommunen kan ansöka om att bli en finsk förvaltningskommun. Kommunalrådet Lars Persson uppger att den finska föreningen lobbat för detta i flera år.

Statsbidraget till Sundsvall för att utöka den finska verksamheten skulle uppgå till 1,3 miljoner kronor om året. Kommunstyrelse och -fullmäktige tar ställning i frågan i december och om båda bifaller, kan ansökan göras nästa år och Sundsvall kan bli medlem år 2014.

Andra gången gillt för Anna

Den sverigefinska sångerskan Anna Järvinen deltar i Melodifestivaluttagningen för Sverige. Egentligen skulle hon hade deltagit redan i fjol med låter Porslin, men hon drog sig ur. I år deltar hon med samma låt.

Arja spelar Arja

Sångerskan Arja Saijonmaa kommer nästa vår att tillsammans med Riksteatern turnera med en föreställning om hennes egna liv. Pjäsen "Den hemliga stranden" handlar bland annat om hennes möte med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".