Kommunhuset / Kunnantalo, Degerfors. Foto / Kuva: Anna Tainio, Sveriges Radio Sisuradio
sisunyheter på svenska v.10

Degerfors vill satsa på finskan

Sisunyheter på svenska v. 10
5:24 min

Degerfors vill med i finskt förvaltningsområde

Medborgarförslag i Jönköping

Uddevalla startar finskaundervisning

Att äga utan att bo allt vanligare i Finland

Skidåkares blodvärden ska publiceras

Degerfors vill med i förvaltningsområdet

Degerfors kommun har bestämt sig för att ansöka om ansluta sig till de nästan 50 kommuner som ingår i det finskspråkiga förvaltningområdet. Bruksorten Degerfors i Örebro län skulle om regeringen godkänner ansökan få statliga pengar för att förbättra kommunens service på finska.

I Degerfors kommun har en stor andel (11.4 %) av befolkningen finsk bakgrund. Kommunen kommer innan den 1:a april skicka in sin ansökan. Om regeringen godkänner ansökan kan Degerfors gå med i förvaltningsområdet från och med början av 2014.

Medborgarförslag i Jönköping

En annan kommun där den lokala finska föreningen, Suomiseura, hoppas på att politikerna ska agera för bättre service på finska är Jönköping. Där har nu sju personer lämnat in ett gemensamt medborgarförslag till kommunalfullmäktige, där man vill att även Jönköping ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Det är tredje gången som ett sådant medborgarförslag har lämnats in, och hittills har politikerna i Jönköping inte velat ge sitt stöd till förslagen. I Jönköping har drygt 6000 invånare finsk bakgrund, vilket är knappt sju procent av befolkningen.

Finskaundervisning i Uddevalla

I Uddevalla, som från om med början av februari i år är med i det finska förvaltningsområdet, jobbar kommunen nu på att få igång finskaundervisining för de elever som vill ha det. Annette Nyman som jobbar med integrationsfrågor i kommunen säger till Sisu-nyheterna att det redan nu är flera elever som har anmält intresse, och därför söker kommunen febrilt efter en lärare till barnen. I Uddevalla har drygt fem procent av befolkningen finsk bakgrund.

Att äga utan bo allt vanligare i Finland

I Finland blir det allt vanligare att investera i bostäder som man själv inte bor i, rapporterar Sisuradios Helsingforskorrespondent i veckan. Enligt färsk statistik äger ungefär 250 000 finnar en lägenhet som de själva inte bor i. Alternativet att investera i en lägenhet har för många blivit ett sätt att spara ihop pengar tills man går i pension.

I Sverige är den här sortens investeringar inte tillåtna, men i Finland är det helt lagligt.

Intresset för att köpa lägenheter som en investering tog fart när man i Finland på 90-talade avskaffade hyresregleringen. Att investera i en lägenhet underlättas i Finland också av att de som köper lägenheter också juridiskt äger och bestämmer över lägenheten helt själv. T.ex. behöver man inte fråga sin bostadsförening om lov för att få hyra ut lägenheten.

Blodvärden ska publiceras

Det svenska skidförbundet har startat en insamling av blodvärdena för tidigare aktiva. Det rapporterar SVT:s nyheter i veckan. Förra veckan offentliggjordes en tidigare hemlig lista över blodvärden från 1997 i programmet Uppdrag granskning på SVT. Det svenska skidförbundet har redan publicerat en lista över det nuvarande skidlandslagets blodvärden, men nu ska man även avslöja värdena för aktiva på 1990- och 2000-talen. Testresultaten är sekretessbelagda och åkarna måste därmed ge tillåtelse att publicera uppgifterna.

Det norska skidförbundet däremot vill inte offentliggöra sina aktivas blodvärden. Den norske landslagschefen Vidar Löfshus säger till norska Nettavisen att man har kontroll på åkarnas blodvärden, men vi är inte intresserade av att offentliggöra en lista.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".