1 av 3
Milja Sarkola, manusförfattare och regissör för En familj / Perheenjäsen
2 av 3
Seppo Merviä, Hanna Raiskinmäki och Lotta Lehtikari Foto Pauliina Feodoroff
3 av 3
Riksteaterturné från Finland

Skådespelarfamilj med frånvarande far

Milja Sarkolas subjektiva upplevelse av pappan
7:33 min

Milja Sarkolas pjäs En Familj/ Perheenjäsen år på turné med Riksteatern. Milja Sarkola skildrar relationen mellan far och dotter på ett laddat och ärligt sätt.

I Finland fick pjäsen Thaliapris som årets bästa föreställning 2011 och har haft mer än tre gånger fler föreställningar än planerat. Pjäsen spelas på finska med svensk text.

- Jag ville ju skriva en fiktiv, wellmade play med tydlig intrig, men jag klarade inte av det, säger Asko Sarkolas dotter som beskriver sig själv som en ängslig, introvert person.

I stället skrev hon en samling fragmentariska, igenkännande  scener om möten och samtal med en frånvarande far,  kommenterade av en berättare som anförtror sig för publiken.  Man bygger upp en fiktion och river ned det.

Pappas arbete som skådespelare hänger i hop med  hur viktigt det är för mig att människor är sanna.

Terapigenerationens bild

Vår generation har tillåtelse att reflektera över sig själv. När jag skrev pjäsen visste jag inte ens att det handlade om en far och dotter relation. Nu kan jag se det efter 60 föreställningar.

Jag hade en perfektionistisk tanke om att vara förälder, men våra traumor och sorger sitter så djupt i oss, att se sig i spegeln och inse att jag inte är bättre än mina föräldrar.

Riksteatern spelar  8.3. Eskilstuna, 10.3. Västerås, 11.3. Gävle, 14.3. Kiruna, 16.3. Haparanda och 19.3. i Uppsala

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".