Cecilia Forss (M), kommunalråd i Uppsala, är positiv till en finskspråkig friskola. Foto:Dan Pettersson/DP-Bild
Sisunyheter på svenska v.11

Finska klasser möjlighet i flera kommuner

Sisunyheter på svenska v.11
5:17 min
  • Borås, Haninge och Uppsala diskuterar finska klasser
  • Trosa redo att förbättra servicen på finska
  • Forskare avråder från tvåsspråkiga skolor i Finland
  • Ny ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet
  • Dokumentärfilmsstipendium till Frans Huhta Karlsson
  • Tornedalsteatern får ny verksamhetsledare

Finska klasser diskuteras i kommuner

I Borås ska kommunalfullmäktige i veckan som kommer ta ställning till ett förslag att starta en finskspråkig klass i en av kommunens skolor. Även i Haninge och i Uppsala funderar kommunalpolitikerna på att starta finskspråkiga klasser. Det rapporterar Sisuradios nyheter i veckan.

På sjuttio- och åttiotalen hade många kommunala skolor finskspråkiga klasser. Nu finns sådan verksamhet bara i Västerås och i Södertälje.

I Uppsala kommer behovet av en finskspråkig klass att öka under de kommande åren. Kön till kommunens enda finsksspråkiga förskola är lång. Cecilia Forss som är moderat kommunalråd, och ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger till Sisunyheterna att hon är positiv till en finskspråkig skola i Uppsala, i alla fall om den drivs som friskola.

Trosa vill med i förvaltningsområdet

Trosa kommun i Sörmland kommer att ansöka hos regeringen om att gå med i det finska förvaltningsområdet. Om kommunen går med så kommer den från och med nästa år att få statliga pengar för att ordna åldringsvård och förskoleverksamhet på finska.

I dagsläget är ett 50-tal kommuner med i det finskspråkiga förvaltningsområdet. I Trosa har 14.5 procent av befolkningen finsk bakgrund.

Forskare avråder från tvåspråkiga skolor i Finland

Bland de svensktalande i Finland fortsätter den livliga debatten om tvåspråkiga skolor. Bakgrunden är bland annat ekonomisk. På många håll är elevunderlaget för helt svenskspråkiga skolor vikande, och ett alternativ till nedläggning skulle kunna vara att starta tvåspråkiga skolor.

På ett seminarium som den finlandssvenska tankesmedjan Magma ordnade i Helsingfors i veckan så avrådde språkforskaren Torkel Rasmussen från att göra finlandssvenska skolor tvåspråkiga. Rasmussen har studerat samiska skolor i Finland och i Norge, och enligt honom så talar barn i enspråkigt samiska skolor oftare flytande samiska än de som går i tvåspråkig skola. Enligt Rasmussen påverkas minoritetsspråket negativt i tvåspråkiga skolor. Det rapporterar Hufvudsstadsbladet i veckan.

Ny ordförande för RSN

Sverigefinska ungdomsförbundet, RSN, har fått en ny ordförande. Johannes Härri som bor i Göteborg valdes till ordförande på förbundets årsmöte i Uppsala. Johannes Härri säger till Sisuradios nyheter att han som ordförande kommer att jobba för att förbundets verksamhet ska spridas även utanför storstadsområdena. Sverigefinska Ungdomsförbundet fungerar som en fritids- och intresseorganisation för barn och ungdomar som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Stipendium till dokumentärfilmare

Dokumentärfilmaren Frans Huhta Karlsson från Göteborg får dokumentärfilmfestivalen Tempos stipendium för att färdigställa sin film Tystnadens språk. Huhta Karlsson var en av sex kandidater som under Tempofestivalen, som avslutades i förra veckan, tävlade med en idé till en dokumentär och han får nu 75 000 kroner till sitt projekt. Tystnadens språk handlar om Frans Huhta Karlssons finska mor, och idén till filmen fick han när han hittade en resväska, som innehöll moderns dagböcker och fotografier från hennes liv.

Ny verksamhetsledare för Tornedalsteatern

Tornedalsteaten i Pajala får en ny verksamhetsledare. Från om med början av maj kommer teatern. vars föreställningar är både på tornedalsfinska och svenska. ledas av Anna Kumpula Kostet.  Under våren spelar teatern bland annat pjäser av Henning Mankell och av Mikael Niemi.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".