Anders Gustavsson. Kuva/Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio
Nyheter på svenska vecka 12

Stockholms universitet söker lektor i Helsingfors

Nyheter på svenska vecka 12
8:01 min

Samtidigt som Mälardalens högskola hotar att lägga ner den finskspråkiga verksamheten, så söker Stockholms respektive Uppsala univerisitet nu efter finskspråkig personal. I Uppsala finns en tillgänglig professur i finsk-ugriska språk och i Stockholm behöver man en lektor i finska. Lektorns uppgift blir att bygga upp den finska lärarutbildningen, som regeringen budgeterat för. Biträdande rektor för Stockhoms universitet, Anders Gustavsson, är nöjd över att universitetet nu har medlen till att påbörja en rekrytering.

Han berättar att man redan inlett ett samarbete med Helsingfors universitet i frågan. 

Tjänsten som professor i finskugriska språk vid Uppsala universitet har sökts av fem personer bosatta i såväl Sverige som Finland samt Norge, Ungern och Tyskland.

Lågt intresse bakom nedläggningshot

Det statliga anslaget till Mälardalens högskola krymper med 40 miljoner och därmed utreder högskolan nu alla sparmöjligheter. Centrum för det finska språket och kulturen ligger högt på sparlistan, säger Pia Lindberg som är chef på akademin för utbildning, kultur och kommunikation vid Mälardalens högskola. Den grundläggande utredningen om vad som skall bort skall vara klar i slutet på mars månad.

- Högskolan ska spara 40 miljoner och då ser vi på all verksamhet. Pia Lindberg säger att antalet sökande till de finska utbildningarna varit lågt och att högskolan inte har tillräcklig kompetens i undervisningen. När centret grundades fanns det också extern finansiering till centret, något som på senare år fallit bort.

Skolorna kan behöva gå samman

För att de jämförelsevis små sverigefinska skolorna skall kunna klara sig i framtiden kan de behöva gå samman och bilda en slags koncern. Det säger Pirjo Lahdenperä, som är professor i pedagogik vid Mälardalens högskola. Hon är orolig för att hela den sverigefinska skolans framtid kan komma att hänga på en skola och dess stiftelse. Lahdenperä oroar sig för att det inte grundats nya sverigefinska skolor på årtionden. Dom skolor som finns leds av starka personligheter som vågat ta strid för minoritetens rättigheter. När dessa rektorer går i pension, riskerar skolorna dessutom att försvinna helt och hållet. Därför borde man åtminstone diskutera den finska modellen, där kommunen eller staten är skolans huvudman även här i Sverige.

I Sverige finns sju stycken finska friskolor, varav fyra i Stockholmsområdet, en i Eskilstuna, en i Göteborg och en i Örebro.

Rektorer positiva för filial och finska klasser

Rektorerna vid de sverigefinska friskolorna tror inte på att en sammanslagning är rätt väg för att trygga de sverigefinska skolornas framtid. Däremot är de villiga att titta på andra sätt att utöka verksamheten. Rektorn för den sverigefinska skolan i Stockholm, Heli Lindström, säger att man skulle kunna tänka sig en filial av skolan. Rektorn för den sverigefinska skolan i Upplands-Väsby, Markku Peura, tror också att 70- och 80-tals modellen med finska klasser skulle fungera i de kommuner, där det finns finska förskolor.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".