Arne Paulsson, Pensionsmyndigheten, Foto: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
Nyheter på svenska vecka 13

Utflyttade går miste om pension

Nyheter på svenska vecka 13
5:26 min

Pensionsmyndigheten saknar adress till drygt 300 000 pensionssparare. Sverige tar nu modell av den finländska lärarutbildningen. Markku Peura fortsätter leda Sverigefinländarnas delegation. Den nya sverigefinska flagga dröjer ytterligare ett år. 

Den här veckan får 230 000 personer utomlands sitt orange kuvert med besked om hur mycket de tjänat in till sin allmänna pension och hur mycket de beräknas få beroende på när de tar ut pensionen. Men Pensionsmyndigheten saknar adress till drygt 300 000 pensionssparare, oftast människor som arbetat enstaka år i Sverige och sedan flyttat ut igen.

Sammanlgat har 5 884 500 pensionssparare tjänat in till svensk allmän pension, varav 5,5 miljoner får ett årsbesked i det orange kuvertet. Den här veckan har 230 000 pensionssparare utomlands fått sitt besked. Men det finns fler med rätt till allmän pension som inte får något årsbesked.

- Vi saknar adress till drygt 300 000 personer som har något intjänat någon gång, människor som varit här enstaka år och arbetat och sedan flyttat ut igen, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Sverige tar nu modell av den finländska lärarutbildningen

Regeringen har nu bestämt att anamma vissa delar av den finländska modellen i hur man utbildar lärare. I Finland finns speciella normalskolor, där lärarna praktiserar och dessa skolor har en tät anknytning till lärarhögskolorna. Sådana skall nu också införas här i Sverige. Utbildningsminister Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg säger att studiebesöken till Finland har övertygat regeringen om att sådana skolor behövs även här i Sverige.

I Finland är det staten som ansvar för skolorna där lärarstudenterna praktiserar, medan kommunerna har ansvaret för vanliga grundskolor och gymnasier. I Sverige gör lärarstudenterna sin praktik i alldeles vanliga skolor, där det inte finns samma slags handledning i klasserna som det finns i Finland.

Peura leder delegationen ett år till

Den administrativa chefen för den sverigefinska skolan i Upplands Väsby, Markku Peura, har fått förnyat förtroende i att leda Sverigefinländarnas delegation även under det kommande året. I styrelsen fortsätter professer Leena Huss, Sinikka Lindqvist från Sverigefinska riksförbundet samt Kaisa Syrjänen Schaal som leder flerspråkighetsarbetet inom Svenska kyrkan. Ny medlem är Taina Helme, som representerar Sverigefinska ungdomsförbundet.

Flaggprojektet dröjer

Det kommer att dröja ett år till innan den officiella sverigefinska flaggan lanseras. Sverigefinländarnas delegation har nu valt ut två finalister. Den allmän omröstningingen om flaggan anordnas senare. Då får de som vill rösta mellan Andreas Jonassons blåa kors med gul kant på vitt botten och konstnär Merja Loukas mestadels blåa flagga med timglasformation. Flaggfrågan har väckt stor debatt bland folk. Motståndarna anser att det räcker med den finländska flaggan medan förespråkarna anser att det behövs en alldeles egen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".