Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NYHETER PÅ SVENSKA VECKA 14

Ny finskspråkig förskola i Uppsala

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 16.00
Nyheter på svenska vecka 14
(7:00 min)
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Uppsala får en ny finskspråkig förskola nästa höst, men språkkunnig personal är inte lätt att hitta. Det finns sen ett par år tillbaka en finskspråkig förskoleavdelning i Luthagens stadsdel i Uppsala, men avdelningen är fullsatt och det finns ett behov av fler finskspråkiga platser.

Man söker nu med ljus och lykta efter kompetens finskspråkig personal, säger Maria Hedefalk, strateg på kontoret för barn och ungdom i Uppsala Kommun.

För få och för korta och lektioner i finska har fått föräldrar i uppsala att säga ifrån.
Trettio minuter modersmålsundervisning per vecka, det är allt som erbjuds i vissa skolor i kommunen. Skollagen reglerar inte hur långa lektionstillfällena i mordersmål borde vara, förklara Mats Wennerholm, undervisningsråd på skolverket.

Modersmålsundervisningen i Uppsala organiseras av språkskolan, vars biträdande rektor är Marianna Aivazova. Hon menar att det endast är ett fåtal elever vars modersmålsundervisning bara är trettio minuter.

Veckotidningen Suomen Uutisviikko ökar i upplaga.
Tidningen, som främst handlar om nyheter i Finland och nyheter
som rör sverigefinländare, går emot den negativa trend där antalet
prenumeranter för de flesta papperstidskrifter minskat under dom senaste åren. Istället har upplagan för Suomen Uutisviikko ökat upp till 3000 prenumeranter under det år som tidskriften varit verksam.

Chefsredaktören Sannaliina Nikula är nöjd och säger att nästa mål nu är att uppnå en upplaga på 5000 prenumeranter.

Stockholm är inte den största samekommunen i Sverige.
Man har länge trott att Stockholm skulle vara den kommun som har
högst antal samiska invånare i sverige, men så är inte fallet.
Stockholm kommer istället på plats sex, i en utredning som Sameradion gjort angående antalet röstberättigade Samer i sverige.

Flest samer bor i Kiruna, näst flest i Jokkmokk och på tredje plats
kommer Gällivare. I sverige bor det sammanlagt cirka 8300 röstberättigade Samer.

Författaren Mikael Niemis senaste roman Fallvatten har nu utkommit även på Finska. Fyndigt, säger Niemi om den finska titeln på boken - Veden Viemää. Verket har fått mycket positiv uppmärksamhet i Finland. Bland de första recensionerna håller man boken lika högt i värde som Niemis debut, bästsäljaren Populärmusik från Vittula.

Mottagandet bland den finska publiken har varit något annorlunda än det bland den svenska och skillnaden kan bero på Finländarnas krigsupplevelser, säger Niemi.

Sverigefinländska Miriam Bryant från Göteborg kan vara Sveriges nästa musikstjärna. Nyligen släpptes hennes debutskiva Raised in Rain och den har fått flera positiva  omdömen. Miriam Bryants röst har i flera fall jämförts med brittiska superstjärnan Adele. Artistkarriären började redan i Skolan, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".