Sverigefinska delegationens styrelse. Kuva/Bild: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio
Sisunyheter på svenska v. 16

Sverigefinnar kritiserar regeringen

4:07 min
  • Sverigefinnar kräver bättre finskaundervisning
  • Västerås får nytt finskspråkigt dagis
  • Haparanda finskt även på nätet
  • Sannfinnländare dömd för röstköp

Sverigefinnar kräver bättre finskaundervisning

De sverigefinska organisationer är starkt kritiska mot regeringen för att den inte gör tillräckligt åt bristerna i undervisningen på finska och andra minoritetsspråk. En av de påtalade bristerna är att det i Sverige fortfarande krävs att eleven har grundkunskaper i finska för att få modersmålsundervisning i språket. Enligt Sverigefinska delegationens ordförande Markku Peura bryter Sverige mot Europarådets konvention om minoritetsspråk när man kräver grundkunskaper. Sverige har skrivit under konventionen men följer den inte.

I förra veckan förde Sverigefinska delegationen och flera andra sverigefinska representanter fram kritiken vid ett möte med regeringen. På mötet var även Europarådets representant med och enligt professorn i finska och minoritetsspråkforskaren Leena Huss var budskapet från Europarådet att reglerna för modersmålsundervisning i Sverige är föråldrade. Förutom att avskaffa kravet på grundkunskaper i minoritetsspråk vill de sverigefinska organisationerna bland annat se större satsningar på utbildning av lärare i minoritetsspråk och att det ska bli lättare att starta sverigefinska friskolor.

Västerås får nytt finskspråkigt dagis

I Västerås kommer en ny finskspråkig dagisavdelning att öppnas till hösten. Avdelningen öppnas på Haga förskola som redan sedan tidigare har två finskspråkiga förskollärare. Pengarna till att driva en finskspråkig avdelning kommer från det statliga bidrag som Västerås kommun får genom att kommunen är med i det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Haparanda finskt även på nätet

I Haparanda har kommunens internetsajt nu översatts till finska. För de Haparandabor som vill ha information om till exempel skola, kultur, arbetsplatser och kommunalpolitik på finska så finns nu allt samlat på Haparandas internetsajt. I Haparanda pratar en majoritet av befolkningen finska, förutom svenska, och därför har behovet av information på finska varit stort. Översättningsarbetet har gjorts av Eine Pirilä som säger till Sisuradios nyheter att Haparanda vill föregå med gott exempel när det gäller information på finska. Enligt Pirilä är Haparanda kommuns finskspråkiga internetsida den bästa i landet.

Sannfinnländare dömd för röstköp

I Finland har en av Sannfinländarnas kandidater i kommunalvalet i fjol dömts för röstköp. Sannfinnländaren som försökte komma in i kommunalfullmäktige i Nokia nära Tammerfors hade i en tidningsannons lovat att de som röstade på honom fick delta i ett lotteri. Birkalands tingsrätt slog fast att mannen hade gjort sig skyldig till röstköp, och dömde honom till 30 dagsböter, sammanlagt 990 euro. Mannen blev inte invald i kommunfullmäktige.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista