Förskoleavdelning på Sverigefinska skolan i Stockholm. Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio

Stockholms länsstyrelse kräver att regeringen förtydligar lagen

Sisunyheter på svenska v.23
4:51 min
  • Stockholms länsstyrelse kräver att regeringen förtydligar minoritetslagen
  • Samtalen om förvaltningsområdet fortsätter i Gislaved
  • Finska pappor tar ut mer föräldrapenning
  • Konstnären Mari Rantanen vill ha ut sina verk på offentliga platser

Stockholms länsstyrelse kräver förtydligande

Stockholms länsstyrelse kräver återigen regeringen på en tydligare tolkning av minoritetslagen. Lagparagrafen om förskoleverksamhet "helt eller delvis" på finska leder till minimitolkningar där barnen får för lite språkstöd.

Den svenska minoritetslagens krav på förskoleverksamhet grundar sig på en feltolkning av Europarådets minoritetsspråksavtal, där det talas om verksamhet helt eller till väsentlig del på det aktuella minoritetsspråket, alltså inte helt eller delvis. Länssytrelsen har flera gånger krävt regeringen på en förtydling av lagen men utan resultat.

Fortsatta samtal om förvaltningsområdet i Gislaved

I Gislaveds Kommun fortsätter diskussionerna mellan finsktalande och kommunledningen om att kommunen ska ansluta sig till förvaltningsområdet.

Kommunens kartläggning av befolkningens behov som är relaterade till det finska språket, fortsätter under sommaren och hösten. Och i november träffar kommunrådet Gislaveds sverigefinska företrädare, för fortsatta diskussioner. 

Gislaveds kommunalråd Niclas Palmgren (M) säger att kommunen självklart vill tillgodose den finskspråkiga befolkningens behov, men att det inte nödvändigtvis betyder att Gislaved ska gå med i förvaltningsområdet.

Sverigefinska riksdagsledamöter diskuterar sällan sverigefinnar

Sisuradios utfrågning visar at de sverigefinska riksdagsledamöterna sällan talar om lösningar på frågor som rör sverigefinnar eller tornedalingar. Ledamöter återfinns i både Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna, men politikerna är ganska fast i sina respektive partiers agendor.

En fråga som ändå har fått partiernas ledamöter att enas, är bevarandet av Finskt språk- och kulturcentrum Mälardalens högskola. Centret är nerläggningshotat men nu strider politikerna tillsammans för att det ska få fortsätta.

Finska pappor tar ut mer föräldrapenning

Allt fler pappor i Finland tar ut föräldrapenning. Men sammantaget betalas ändå 91 procent av all föräldrapenning ut till mammor. I Sverige är pappornas andel ungefär en fjärdedel. Enligt siffror från den finska pensionsmyndigheten fick över 60 000 finska pappor ersättning under förra året. Antalet har ökat med en dryg tredjedel de senaste tio åren, berättar tv-kanalen MTV3.

Mari Rantanen vill se sina konstverk på offentliga platser

En av Sveriges mest kända nutidskonstnärer, Mari Rantanen, deltar i tävlingar för att få ut sina konstverk på offentliga platser i både Sverige och Finland.

I Finland har hon gjort ett bidrag till Niittykumpus tunnelbanestation i Helsingfors.

I Sverige deltar hon med bidrag till både Karolinska sjukhuset och till Odenplans nya station på den nya Citybanan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".