Kuva: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
SISUNYHETER PÅ SVENSKA VECKA 26

Mälardalens högskola lägger ner finskundervisningen

Sisunyheter på svenska v.26
3:39 min

Mälardalens högskola beslutade i tisdags att lägga ner undervisningen i finska, eftersom ämnet haft för få studerande.

Jarmo Lainio som är professor och ämnesföreträdare i finska på Stockholms Universitet, ser beslutet som en del av en större nedmontering.

- Detta är en återkommande och beklaglig trend som fått fart under den nya  minoritetsperioden, säger Lainio.

Under de senaste tjugo åren har finskundervisningen helt eller delvis lagts ner i Göteborg, Lund, Luleå, Umeå och Uppsala.

Regeringen: Lärarlegitimation inte ett krav för modersmålslärare

Regeringen kräver att lärarlegitimation inte ska vara ett krav för modersmålslärare. I praktiken innebär det att modersmålslärare får undervisa och dela ut betyg utan lärarexamen och ämnesbehörighet i språket de lär ut.

Paula Tehunen är modersmålslärare i finska i Sofielundsskolan på Sollentuna. Hon befarar att beslutet ytterligare kommer att försvaga modersmålslärarnas status och löner.

- Detta är väldigt fel och väldigt beklagligt. Om andra lärare krävs på legitimation, så förstår jag inte varför det samma inte gäller modersmålslärare, säger Paula Tehunen.

Bertil Östberg, som är statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund,
säger att det vore orimlig att kräva modersmålslärare på lärarlegitimation.

Sverigefinländarna nämns inte i svenska historieböcker

Historieprofessor Dick Harisson, känd bland annat från SVT:s program på spåret, gjorde en förbryllande upptäckt när han arbetade med en åtta böcker lång serie om  Sveriges historia; Det har alltid funnits en stor finsk minoritet i Sverige, men denna nämns inte alls i historieböckerna.

Platsbrist hindrar finska förskolor från att expandera

Platsbrist hindrar finskspråkiga förskolors expanderingsmöjligheter.
Sverigefinska skolan på Fridhemsplan skulle vara beredda att grunda ytterligare en finskspråkig förskola i stockholm, bara man fann de nödvändiga lokalerna.

I stockholm finns det brist på finsksråkiga förskoleplatser och idag köar 110 barn till fridhemsplans finskspråkiga förskola.

Rektor Heli Lindström, berättar att SISAB som förvaltar skolfastigheter i stockholm inte har funnit några lediga lokaler.

- Situationen är allvarlig i centrala och södra stockholm, säger Heli Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".