Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på svenska vecka 27

Ungdomsförbundet söker generalsekreterare

Julkaistu fredag 5 juli 2013 kl 13.50
Nyheter på svenska vecka 27
(3:25 min)
Generalsekreteraren Markus Lyyra byter jobb

Sverigefinska ungdomsförbundet söker en ny generalsekreterare efter att Markus Lyyra lämnar sitt uppdrg i augusti. Lyyra har haft posten sedan 2008. Annonsen ligger ute på Arbetsförmedlingens hemsida och ansökningstiden går ut den 4 augusti.

Sista ordet är inte sagt om Finskt språk- och kulturcentrum

Ordföranden för riksdagens sverigefinska förening, den socialdemokratiske riksdagsledamoten Raimo Pärssinen, är missnöjd med beslutet att lägga ner Finskt språk- och kulturcentrum vid Mälardalens högskola. Centret lades ner på grund av för få studeranden. Pärssinen anser emellertid att beslutet drabbar hela den sverigefinska minoriteten. Regeringen borde ha agerat, anser han.

Pärssinen gjorde en interpellation i ärendet redan i april och fick då ett löfte av integrationsminister Erik Ullenhag, som lovade göra allt han kunde för att bevara verksamheten. Nu tänker Pärssinen sammankalla den sverigefginska riksdagsföreningen för att formulera en ny interpellation. Han är nämligen övertygad om att det inte är för sent att rädda den finska verksamheten inom Mälardalens högskola.

Pärssinen är också mån om att diskutera frågan uttryckligen med integrationsminister Ullenhag, trots att ärendet egentligen hör hemma hos utbildningsminister Jan Björklund. Pärssinen är nämligen övertygad om att Ullenhag har en bättre förståelse för minoritetsfrågor än hans ministerkollega.

Ingen ny förskoleavdelning i Uppsala

Sisuradio berättade i våras, att Uppsala kommer att öppna ytterligare en finskspråkig förskoleavdelning. I våras fanns det också tillräckligt med barn i kö för att öppna en ny avdelning. Nu säger moderaternas kommunalråd Cecilia Forss emellertid att det är för få barn i kö.

Småbarnsmamman Anne Pilvinen, som också ingår i den finska samrådsgruppeen i Uppsala, berättar att det urprungligen fanns 14 barn i kön. I och med att beslutet dröjde, minskade antalet till sju, då föräldrarana var tvungna att placera barnen i svensk förskola för att kunna återvända till sina jobb. Därmed kunde kommunen hänvisa till ett minskat behov och återkalla beslutet att starta en ny avdelning.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".