Samerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
NYHETER PÅ SVENSKA VECKA 30

Kommuner och landsting har låg kunskap om nationella minoriteters rättigheter

Nyheter på svenska vecka 30
3:10 min

Vetskapen om nationella minoriteters rättigheter är låg i många av landets kommuner och landsting. Därför ska många kommuner och landsting i höst utbildas i ett projekt organiserat av Stockholms länsstyrelse. Fokus ska ligga på det lagstadgade grundskyddet, alltså punkterna som förstärker nationella minoriteters rätt till information, rätt till språk och kultur, samt rätten till att påverka.

- Kunskapsnivån kring minoritetslagen varierar från kommun till kommun, säger länsstyrelsens utvecklingschef Ann-Marie Algemo.

Finska populärt på Umeå universitet

Kurser i finska är populära på Umeå Universitet. Univeristet får flera studerande i finska än förra året. De kurser som växt mest i populäritet är nätbaserade distanskurser. Sammanlagt 118 elever har blivit antagna till kurser i finska på Umeå Universitet.
- Situationen ser väldigt bra ut, säger en nöjd lektor Tuija Määttä.

Alkohol på tapeten i Finland

I Finland har man i veckan diskuterat mycket kring Finländarnas alkoholkonsumtion. Finländarnas alkoholkonsumtion har tredubblats under de senaste förtio åren rapporterar YLE.  Av nordens länder är den genomsnittliga alkoholkonsumtionen nu störst i Finland.

Den finländske journalisten Wali Hashi skrev en kolumn om alkoholkonsumtionen i Finland och den har under senaste veckan delats över 26 000 gånger på facebook.

- När jag har jobbade som väktare, och dagligen jobbade med berusade människor, märkte jag hur många läkare, jurister och andra samhällsviktiga personer som hade hamnat på ett spår där de behövde dricka för att bearbeta sin sorg. Därför ville jag skriva min kolumn,
Säger Wali Hashi.

Enligt forskaren Mikko Salosuo skiljer sig Finland från andra länder i och med att berusning är ett socialt accepterat tillstånd, och att man inte blandar sig in i andra människors drickande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".