Matti Lautkoski, Foto: Anna Tainio, Sveriges Radio Sisuradio
NYHETER PÅ SVENSKA VECKA 31

Tvisten mellan Örebros sverigefinska språkskola och Örebro kommun ska lösas i tingsrätten

4:21 min

Den flera år långa tvisten mellan Örebros sverigefinska språkskola och Örebro kommun ska nu lösas i tingsrätten.

Tvisten handlar om två miljoner kronor. Enligt skolans rektor Matti Lautkoski, har Örebro kommun låtit bli att betala sammanlagt en miljon trehundra sjuttiotusen kronor till skolan. Detta till sammas med ränta bildar en summa på två miljoner kronor. Örebro kommun hävdar däremot att de har betalat hela summan till skolan.

Eftersom skolan inte fått allt det lagstadgade ekonomiska stöd från kommunen som de har rätt till, har skolans ledning nu behövt ta till privata lån för att hålla igång verksamheten.

- Vid ett tag tänkte jag att vi borde starta upp en tiggerikampanj på facebook för att rädda sverigefinska språkskolan i Örebro. Där skulle vi be om pengar från privatpersoner för att kunna fortsätta skolans verksamhet, säger rektor Matti Lautkoski.

Örebros sverigefinska språkskola bedriver verksamhet i förskole- låg- och mellanstadie-klasser. Skolan har ett tjugotal elever.

Ny VD på Setra

Virkes och trävaruföretaget Setra, som vid årsskiftet värderades till fyra miljarder kronor, har fått en ny VD. Setra, som producerar sågat och hyvlat trämaterial, har valt Hannele Arvonen som kvinnan av det rätta virket.

Arvonen, som är utbildad jägmästare och har en lång och internationell erfarenhet av skogsindustrin tror på virkets kraft som råmaterial.

- Här i Sverige och även i Finland har vi en bra grund för råmaterialet till denna industri och vi har även stor kunskap och erfarenhet, säger Arvonen.

Finskan officiellt språk i 150 år

I torsdags, alltså den första augusti, var det exakt 150 år sedan finskan fick status som officiellt språk, vid sidan av svenskan. Det skedde när J W Snellman träffade Rysslands tsar Aleksander II och denne gav en språkförordning som förstärkte finska språkets position vid sidan av det svenska språket.

Barnbok om Torneälvens fiskar

Helena Renström har gett ut den naturnära barnboken Se upp Sigge sik - som berättar en historia om fiskarna i Torneälven, sedd ur huvudkaraktären, Sigge Siks ögon. Författaren Helena Renström är född i Lövånger i Västerbotten, men har blivit förtjust i Tornedalens landskap och har dessutom studerat till doktor i företagsekonomi i Helsingfors. Se upp Sigge sik kommer även att ges ut på Meänkieli i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista