Det sverigefinska minnesmärket ska resas vid Huddinge kyrka.
Sisunyheter på svenska v.32

Sverigefinskt minnesmärke snart verklighet i Huddinge

  • Sverigefinskt minnesmärke klart i februari
  • Jokirinne ny generalsekretare för sverigefinska ungdomar
  • Ingen Riktig Finne snart i Spanien och Sydamerika

Sverigefinskt minnesmärke klart i februari

I Huddinge utanför Stockholm planerar kommunen att resa ett minnesmärke för att hedra alla de finnar som levt och dött i kommunen. Minnesmärket ska stå på Huddinges kyrkogård, och det kommer att avtäckas i februari, berättar kommunens projektledare Pirjo Linna Avarre för Sisuradio.

I Huddinge kommun har ungefär en tiondel av befolkningen finsk bakgrund, och till kommunen har tusentals finska medborgare flyttat ända sedan 50- och 60-talen. Sedan tidigare finns det minnesmärken för sverigefinnar bland annat på Katarina kyrkogård i Stockholm och på Trelleborgs kyrkogård.

Jokirinne ny generalsekretare

Sverigefinska ungdomsförbundet, RSN, har fått en ny generalsekreterare. Den nya generalsekreteraren är den 26-åriga Veera Jokirinne från Stockholm. Jokirinne är utbildad jurist och hon är även verksam som landstingspolitiker för Miljöpartiet i Stockholms län.

Den tidigare generalsekretaren Markus Lyyra kommer i sin tur att övergå till arbete inom Svenska Kyrkan.

Sverigefinska Ungdomsförbundet fungerar som en fritids- och intresseorganisation för barn och ungdomar som tillhör den sverigefinska minoriteten. Ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet är Johannes Härri från Göteborg.

Finsk dokumentär ut i världen

Den under våren stort uppmärksammade dokumentären Ingen Riktig Finne fortsätter sitt segertåg. Dokumentären som handlar om den finske musikern Kai Latvalehtos sökande efter spåren från sin barndom i Sverige kommer inom kort ha premiär i Spanien, där ska visas på över 20 biografer.

Under hösten kommer filmen även visas i Chile och i Argentina. Det meddelar Finlands biografstiftelse i veckan. I september släpps Ingen Riktig Finne på DVD. På biograferna i Sverige och i Finland har runt 19 000 biobesökare sett filmen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista