Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisunyheter på svenska v.32

Sverigefinskt minnesmärke snart verklighet i Huddinge

Det sverigefinska minnesmärket ska resas vid Huddinge kyrka.
  • Sverigefinskt minnesmärke klart i februari
  • Jokirinne ny generalsekretare för sverigefinska ungdomar
  • Ingen Riktig Finne snart i Spanien och Sydamerika

Sverigefinskt minnesmärke klart i februari

I Huddinge utanför Stockholm planerar kommunen att resa ett minnesmärke för att hedra alla de finnar som levt och dött i kommunen. Minnesmärket ska stå på Huddinges kyrkogård, och det kommer att avtäckas i februari, berättar kommunens projektledare Pirjo Linna Avarre för Sisuradio.

I Huddinge kommun har ungefär en tiondel av befolkningen finsk bakgrund, och till kommunen har tusentals finska medborgare flyttat ända sedan 50- och 60-talen. Sedan tidigare finns det minnesmärken för sverigefinnar bland annat på Katarina kyrkogård i Stockholm och på Trelleborgs kyrkogård.

Jokirinne ny generalsekretare

Sverigefinska ungdomsförbundet, RSN, har fått en ny generalsekreterare. Den nya generalsekreteraren är den 26-åriga Veera Jokirinne från Stockholm. Jokirinne är utbildad jurist och hon är även verksam som landstingspolitiker för Miljöpartiet i Stockholms län.

Den tidigare generalsekretaren Markus Lyyra kommer i sin tur att övergå till arbete inom Svenska Kyrkan.

Sverigefinska Ungdomsförbundet fungerar som en fritids- och intresseorganisation för barn och ungdomar som tillhör den sverigefinska minoriteten. Ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet är Johannes Härri från Göteborg.

Finsk dokumentär ut i världen

Den under våren stort uppmärksammade dokumentären Ingen Riktig Finne fortsätter sitt segertåg. Dokumentären som handlar om den finske musikern Kai Latvalehtos sökande efter spåren från sin barndom i Sverige kommer inom kort ha premiär i Spanien, där ska visas på över 20 biografer.

Under hösten kommer filmen även visas i Chile och i Argentina. Det meddelar Finlands biografstiftelse i veckan. I september släpps Ingen Riktig Finne på DVD. På biograferna i Sverige och i Finland har runt 19 000 biobesökare sett filmen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".