Sofi Flink kastar vid VM i Moskva. Foto: AP Photo/David J. Phillip
sisunyheter på svenska v.33

Sverigefinskt i VM-final

  • Flink till final i Moskva
  • Fler lärare i minoritetsspråk ska utbildas
  • Finskspråkiga dagisplatser finns
  • Professor vill ha expertgrupp för utträde ur euron

Flink till final i Moskva

Sofi Flink från Halllstahammar kvalificerade sig på fredagen till finalen i spjutkastning vid friidrott-VM i Moskva. I sitt första kast i kvalet slog Sofi Flink till med 61.96, vilket både var nytt svenskt rekord och tillräckligt långt för att ta sig till söndagens final

VM i Moskva är Sofi Flinks första stora mästerskap på seniornivå, och inför VM berättade Sofi tränare och far Vesa Jämsä för Sisuradio att VM, för Sofi, mest handlar om att lära sig. På längre sikt är det bland annat OS i Rio De Janeiro, 2016 som är målet.

Flink själv var glad över att ta sig till final, men var trots detta inte helt nöjd med själva kastet.

- Kastet var en positiv överraskning för det kändes inte så bra som 61,96. Jag hoppas att krafterna som ligger och vilar kommer fram sen i finalen. Det var skönt att ta sig till final, en lättnad, säger hon till Radiosportens Jonas Enarson.

Damernas spjutfinal börjar kl. 14 (svensk tid) på söndag. Herrarnas final med Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen från Finland, och Kim Amb från Sverige är på lördag kl. 16:35 (svensk tid).

Fler lärare i minoritetsspråk ska utbildas

Regeringen vill ha fler lärare i de nationella minoritetsspråken, främst samiska, finska och meänkieli. Skolverket har därför fått i uppdrag att på kort sikt se till att det blir fler lärare genom t ex distansundervisning eller deltidsstudier parallellt med ordinarie arbete.

Många barn som tillhör någon av de nationella minoriteterna har idag svårt att få modersmålsundervisning eftersom det råder brist på lärare i minoritetsspråken.

I fjol fick tre universitet i uppdrag att bygga upp ämnesutbildning i minoritetsspråken för att på längre sikt se till att det finns gott om lärare dessa språk.

Finskspråkiga dagisplatser finns, för den som bor på rätt ort

På de flesta finskspråkiga förskolorna i landet är platserna upptagna och köerna är långa. Det visar en kartlägging som Sisuradio nyheter har gjort. Med undantag finns både i Stockholmsområdet och i ute landet.

På Sundbybergs finskspråkiga förskoleavdelning finns gott om lediga platser. Även på Upplands Väsbys sverigefinska skolas förskoleavdelning finns platser. På den sverigefinska förskolan i Bårsta i Södertälje går för närvarande knappt femtio barn, men det trots detta lediga platser. Även på Västerås sverigefinska förskola, St: Gertrud, finns några lediga platser.

I Stockholm är kön lång till det finskspråkiga dagiset vid Urvädersgränd vid Slussen, men på den privata förskolan Två Tungor finns fortfarande platser.

Professor uppmanar Finland att utreda utträde ur euron

Vesa Kanniainen, professor i nationalekonomi vid Helsingfors Universitet uppmanar nu Finlands regering att bilda en expertgrupp för att utreda Finlands medlemskap i den europeiska valutaunionen. Gruppen borde även utreda följderna av ett eventuellt utträde ur unionen.

Kanniainen säger till Helsingin Sanomat (16.8) att han inte är kritisk till EU i sig, men att problemet är euron. Enligt Kanniainen skulle eurovalutan inte ha skapats om beslutet om den skulle ha tagits nu.

I den finska debatten om euron förekommer för mycket "politiska trosbekännelser", säger Kanniainen. Diskussionen är inte baserad på ekonomiska fakta. Enligt Vesa Kanniainen är euron ett misslyckat projekt. Till Helsingin Sanomat säger han att Sverige tog ett klokt beslut i att hålla fast vid en egen flytande valuta.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista