Erik Ullenhag. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
SISUNYHETER PÅ SVENSKA V.34

Skolverket får i uppgift av regeringen att hastigast börja utbilda lärare i minoritetsspråk

4:27 min

Majoriteten av minoritetsspråkiga barn i Sverige får ingen undervisning i sitt modersmål på grund av att det nästan aldrig utbildas lärare för denna uppgift.

Skolverket har därför gått i uppgift av regeringen att som hastigast börja utbilda lärare i minoritetsspråk. Integrationsminister Erik Ullenhag säger att frågan är brådskande.

Samer kritiska mot minerallagen

Samerna riktar skarp kritik mot regeringens beslut att stödja utländska gruvbolags verksamhet på bekostnad av renskötselområden. Representanter för samerna besökte i veckan jordbruksminister Eskil Erlandsson för att diskutera gruvpolitiken. Tomas Sevä som var med på besöket är renskötare och ordförande för samebyn Muonio menar att det behövs en ändring i minerallagen.

- På grund av minerallagen är det för enkelt att öppna upp nya gruvor, och renskötseln blir lidande. Vi får tillgång till allt mindre områden. Varje by får en ny gruva, säger Tomas Sevä.

Enligt SSR, Svenska samernas riksförbund, bryter minerallagen mot internationell lag, då den inte tar hänsyn till samers, alltså ett ursprungsfolks rätt att fatta beslut om hur naturresurser ska fördelas.

Finska energiföretag köper svensk vattenkraft

Tre finska energiföretag har köpt upp en markant stor andel av svensk vattenkraft. EPV energia, Helsingin energia och Kymppivoima har köpt upp nästan 30 procent av företaget Kraftgården. Kraftgården har sju vattenkraftverk i Indalsälven. Det statliga vattenfall förblir dock som majoritetsaktieägare. Priset på affären var ca 600 miljoner Euro.

Medborgarinitiativ om tvångssvenska leder troligtvis ingenstans

Den pågående diskussionen om tvångssvenska, alltså obligatorisk svenskunderviskning som pågår i Finland, kommer troligtvis inte att gå vidare i Finlands riksdag. Förra veckan lyckades ett medborgarinitiativ, som föreslår att svenskundervisningen i Finland ändras från obligatorisk till frivillig, samla in 50 000 underskrifter, vilket krävs för att intitiativet ska behandlas i riksdagen.

Medborgarinitiativet kommer trots det sannorlikt inte att behandlas i riksdagen, eftersom frågan inte ingår i regeringspartiernas regeringsprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista