1 av 3
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
2 av 3
Maria, Tilde och Emil Immala. Foto: Iris Honkala/SR
3 av 3
Statsdirektör Irene Svenonius. Foto: Stockholms stad
Finskspråkig barnomsorg i Stockholm

Emil köade för en förskoleplats i nästan tre år

1:50 min

Bostadsområdet avgör möjligheten till att få finskspråkig barnomsorg i Stockholm. Staden är tudelad - i norr finns det gott om finskspråkiga förskoleplatser och få sökanden, medan efterfrågan i innerstaden och i söder är så stor att barn får vänta på sin plats upp till tre år.

Tre års kö i söderorter

I Stockholms innerstad och i söderorter är efterfrågan på finskspråkiga förskoleplatser så stor att ett barn kan behöva vänta upp till tre år för att få en plats. Kön är längst till kommunala Finska förskolan vid Slussen på Södermalm. För tillfället är det cirka 60 barn i kön. Maria Immalas son Emil lyckades få en plats i förskolan efter 2,5 års väntetid.

- Emil var bara 6 månader när jag ställde honom i kön. Det gick lite snabbare för Emils lillasyster Tilde, som väntade på sin plats i ett år.

Det är viktigt för Maria Immala att hennes barn lär sig finska. Släkten bor i Finland och Maria vill att Emil och Tilde kan umgås med sina finska morföräldrar och kusiner.

- Finska språket är en viktig del av min identitet och det känns bra att mina barn får prata finska även utanför hemmet, säger Maria.

Gott om plats i Kista

Efterfrågan för finskspråkig barnomsorg är låg i Stockholms norrorter. Detta har lett till att Sverigefinska skolan i Kista öppnat en svensk-engelsk förskoleavdelning för att kunna behålla sina nuvarande lokaler. På avdelningen finns åtta kinesiska barn och det talas svenska, engelska och kinesiska. I finska gruppen finns det 39 barn och det skulle finnas plats för ännu fler.

- Efterfrågan för de finskspråkiga platserna är inte så stor här. Vi har velat behålla våra lokaler och sett att den svensk- och engelskspråkiga gruppen är väldigt populär, säger Johanna von Kraemer-Elmqvist, chef för förskoleverksamheten på Sverigefinska skolan i Kista.

Satsningen har varit nödvändig, menar Kraemer-Elmqvist.

- För att kunna ha kvar de stora lokalerna satsar vi på det som behövs. På detta sätt kan vi samtidigt behålla den finskspråkiga verksamheten här.

I Stockholms stad finns det totalt fem kommunala förskolor eller förskoleavdelningar med finsk inriktning samt tre privata förskolor med finsk riktning.

Bakgrund

Finska förvaltningsområde

Stockholms stad ingår i det finska förvaltningsområdet sedan år 2010. Detta betyder att finsktalande invånare har rätt till förskola på finska. Enligt lagen ska kommunen erbjuda barn, vars vårdnadshavare begär det, plats i förskoleverksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska.

Detta har hänt

I Stockholm har efterfrågan på finskspråkig förskola länge varit större än utbudet, utan några förändringar. I Stockholm stads budjett för 2013 finns en punkt om att de olika stadsdelarna måste kunna garantera att efterfrågan på finskspråkiga förskoleplatser möts. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) har i flertalet Sisuradios intervjuer lovat att allt görs för att situationen skulle förbättras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista