Före detta eleven Jukka Helin och före detta läraren Marja-Liisa Antila på Axevalla folkhögskola. Foto: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio.
SISUNYHETER PÅ SVENSKA V. 35

Axevallas folkskola lägger ner sin verksamhet i Stockholm

3:17 min

Axevallas folkhögskola lägger ner sin avdelning i Stockholm. Verksamheten i Stockholm var enligt skolan själva särskilt avsedd för att tillgodose sverigefinnarnas behov av utbildning och kulturkontakter.

Sverigefinska riksförbundet som är huvudman för skolan, ansåg att verksamheten inte var ekonomiskt hållbar.

- Det var svårt att få elever till skolan, säger Sverigefinska riskförbundets ordförande Voitto Visuri. Detta trots att det bor över 200 000 personer med finsk Bakgrund i Stockholm och Uppsala.
- Vi kanske erbjöd elever fel linjer, säger Voitto Visuri.

En före detta elev på skolan, Jukka Helin, är besviken över beslutet.
- Det skulle säkert funnits tillräckligt med elever, och det är beklagligt eftersom den här skolan skulle haft stor potential, säger Jukka Helin.

Lilla Edet vill bli del av finskspråkiga förvaltningsområdet

Lilla Edets kommun i Västergötland har beslutat att ansöka om att bli en del at det finskspråkiga förvaltningsområdet. Socialdemokraternas kommunalpolitiker Minna Salow säger att det krävdes mycket jobb för att komma fram till beslutet, men att beslutet fått mycket stöd från kommunens politiker.

Södra Stockholm kan få ny finskspråkig friskola

Södra Stockholm kan få en ny finskspråkig friskola. Initiativet till att öppna en ny finskspråkig friskola, nära Södertörn, kommer från rektorn för Botkyrkas sverigefinska skola, Ina Sinisalo. Hon önskar nu att föräldrar aktivt ska visa intresse för projektet.
- Vi behöver få föräldrar som anmäler sina barn till den här skolan. Det är en förutsättning för att vi ska kunna visa att det finns en elevgrund att bilda och fortsätta bedriva en verksamhet på, säger Ina Sinisalo.

Ansökan för att bilda skolan ska skickas till skolinspektionen i december i år och om allt går som det ska, så ska den nya skolan öppna nästa höst.

Carema Care tar över ansvaret för Mälarhemmet

Det skandalomsusade äldreomsorgs-företaget Carema Care blir ansvariga för det finskspråkiga Mälarhemmet i Västerås. Västerås äldrenämnd beslutade om saken i veckan. Den socialdemokratiska ordföranden för Västerås äldrenämnd, Carin Lidman, säger att beslutet landade på Carema eftersom dem uppfyllde kommunens kvalitetskrav, och eftersom de var det billigaste företaget som ställde upp i konkurrensutsättningen. Hon säger också att Carema Care kommer att kunna garantera kompetent, finskspråkig personal på Mälarhemmet även i fortsättningen.

Polarpriset till finsk kompositör och senegalesisk musiker

Polarpriset delades i veckan ut till den finska kompositören Kaija Saariaho och den senegalesiska musikern Yossou N'Dour. Konstnärsprofessor Seppo Kimanen tycker att priset gick till rätt personer.
- Det är en storslagen sak för Finland, att vi har en konstnär på den här nivån, säger Seppo Kimanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista