Foto: Diane Bondareff/Scanpix.
NYHETER PÅ SVENSKA V. 36

Nokia säljer hela sin mobilverksamhet till Microsoft

5:19 min

Finska Nokia säljer hela sin mobiltelefonverksamhet till programmeringsjätten Microsoft. Priset för affären är 5,44 miljarder Euro. I Finland har beskedets tagits emot med blandade känslor. Bland annat väcker det oro kring arbetsplatser.

De senaste åren har Nokia avskedat en stor del av alla anställda och man är nu rädd för att Microsoft ska fortsätta i samma spår. Microsofts VD, Steve Ballmer försäkrade dock under en presskonferens att Microsoft inte har som avsikt att flytta verksamheten bort från Finland. Sammanlagt jobbar 32 000 anställda med att göra mobiltelefoner hos Nokia.

Klyftan i levnadsnivån mellan Sverige och Finland blir allt större.

Samtidigt som Sveriges ekonomi visar tecken på att vakna till liv, fortsätter Finlands ekonomiska tillstånd att försvagas. Enligt de dystraste uträkningarna är skillnaden i lenvadsnivån mellan Sverige och Finland i dagsläget 10 procent. Enligt samma uträkningar kan skillanden komma att stiga upp till 30 procent, innan år 2030.

Alla experters beräkningar är inte lika dystra, men man är ense om att det behövs stora strukturförändringar i Finland. Finska Statens ekonomiska forskningscentrals överdirektör Juhana Vartiainen menar att siffrorna är överdrivna. Han håller ändå med om att den Svenska ekonomin har skötts bättre än den Finska.

- I sverige har man förberett sig för åldrande på ett helt annat sätt än i Finland. I finland fattas resurser överallt inom den offentliga ekonomin, när folkmängden åldras och arbetskraften blir mindre, säger Vartiainen.

I Finska regeringengs budgetmangling i höst har man kommit överrens om en förändringsplan. Syftet är att öka sysselsättningen bland annat genom att uppmana arbetslösa och hemmamammor till arbete.

USA:s president Barack Obama besökte i veckan Sverige.

Finlands president Sauli Niinistö befann sig i Sverige under vistelsen. Niinistö säger att deras gemensamma middag med Obama var mycket givande. Bland annat diskuterade man situationen i Syrien.

Niinistö sa även att man inte tänker agera medlare mellan USA och Ryssland. Finland ska ha kontakt med och hjälpa bägge länder, ifall det begärs.

Finska Aalto-universitets goda rykte har noterats även i Sverige.

På finlandsinstitutet diskuterades i fredags vilka aspekter från Finland man skulle kunna tillämpa i det svenska skolsystemet. Anna Valtonen som deltog i seminariet är Rektor för instituionen för Design på Umeå Unversitet, och även medlem i styrelsen för Aalto-unversitet.

- På Aalto-universitetet har man på ett ganska unikt sätt kombinerat olika områden. Det finns teknik, ekonomi och olika konstområden som förenas. Jag tror att det, att man vågar se förbi sitt eget ämnesområde, och vågar söka, samtidigt som man skapar experter i en snäv sektor, kan leda till att öppna samarbeten utanför sin egna trygga institution. Det leder ofta till resultat, säger Valtonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista