Erik Ullenhag. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
MODERSMÅLSUNDERVISNING I SVERIGE

Alla minoritetsbarn får rätt till modersmålsundervisning

Regeringen slopar kravet på förkunskaper
5:03 min

Regeringen slopar kravet på förkunskaper för modersmålsundervisning. Integrationsminister Erik Ullenhag menar att ändringen är viktig eftersom skollagen tidigare drabbat dem som inte fått med sig språket hemifrån.

Regeringen föreslår i höstbudgeten 2013 att alla barn tillhörande de nationella minoriteterna sverigefinnar, tornedalingar, samer, romer eller judar ska få rätt till modersmålsundervisning i grundskolan, även de som inte fått med sig språket hemifrån.

- Vi vill ge elever som vill återta och lära sig sina minoritetsspråk den möjligheten. Vi har ju under senare år sett att intresset i flera kommuner har ökat till den grad, att den gamla lagstiftningen landade i att en del nekades möjligheten att lära sig till exempel finska eller meänkieli och det är inte acceptabelt, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Skollagen strider mot Europarådets konventioner

Sverigefinländarnas delegation, Sametinget och Svenska tornedalingars riksförbund har länge uppmanat regeringen att slopa kravet på förkunskaper. Europarådet, som övervakar att Sverige följer minoritetsspråkskonventionerna, har flertalet gånger krävt att Sverige tar bort kravet på förkunskaper eftersom det strider mot Europarådets konventioner. Regeringen har lyssnat på kritiken, menar Ullenhag.  

- För min del är det viktigt att flera av de nationella minoriteterna återkommande har lyft detta som en av de viktigaste förändringarna som man vill se inom minoritetsområdet.  

Även kravet på minimiantalet elever ska slopas

Regeringen slopar även kravet på minimiantalet elever för modersmålsundervisningen. Skollagen har tidigare krävt att det finns minst fem elever som vill läsa minoritetsspråk för att kommunen ska ha en skyldighet att anordna en modersmålsgrupp. Däremot består kravet om att en elev har rätt till undervisning i modersmål om minst en vårdnadshavare har minoritetsspråket som sitt modersmål. Erik Ullenhag menar att ändringar i skollagen innebär ett avståndstagande från en försvenskningsprocess som haft en negativ påverkan på de nationella minoriteterna.

- Vi har en historia i Sverige där alla nationella minoriteterna har drabbats av en försvenskningsprocess, som har inneburit att man kan ha trakasserats, diskriminerats eller till och med drabbats av bestraffningar i skolan om man har talat finska eller meänkieli. En del av minoritetspolitiken innebär att man ger människor en möjlighet att återta sina språk och att också göra upp den delen av historien.

Underlättar handeln mellan Sverige och Finland

Ullenhag menar att det är viktigt att föräldrarna känner att samhället uppmuntrar till att barn ska återta sina nationella minoritetsspråk. Flerspråkighet ska ses som en tillgång, menar Ullenhag.

- Det betyder rätt mycket för Sverige. När det gäller till exempel den sverigefinska gruppen, så är handeln och turismen mellan Sverige och Finland mycket omfattande. Det är en styrka och rikedom för oss att vi har relativt många människor i Sverige som faktiskt talar finska. Det underlättar handeln mellan våra länder och i en globaliserande värld kan det här också ge nya handelsmöjligheter och nya samarbeten, säger Ullenhag.

Regeringen ger dessutom Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att förstärka tillgången på lärare i nationella minoritetsspråk. Förändringarna i skollagen träder i kraft hösten 2015.

Nyheten publicerades på finska den 10. september

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".