Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ökat intresse för svenskan i Finland

1:25 min

Det förekommer blandade signaler om svenskans status i Finland. Samtidigt som ett medborgarinitiativ har lyft upp frågan om att avskaffa den obligatoriska skolsvenskan till riksdagen, väljer många finsktalande familjer svenskspråkig skola för sina barn.

Journalisten Lina Laurent, som har kartlagt svenskans ställning på helfinska orter, menar att det växande intresset för svenskspråkiga skolor är dåligt uppmärksammat.  

- I medierna hör vi sällan talas om människor som är intresserade av språk och tvåspråkighet, säger hon.

Kartläggning som Laurent gjort, för tankesmedjan Magma, omfattar de 16 enspråkigt finska orter där svensk skola ändå finns. Undersökningen visar att de svenska skolornas popularitet har ökat på de så kallade språköarna. En språkö är en beteckning för ett mindre språkområde som omges av ett annat språk.

Finskspråkiga köar för en plats

I Björneborg, Kotka, Tammerfors och Uleåborg – orter där den svenskspråkiga minoriteten inte är tillräckligt stor för att kommunen skulle räknas som tvåspråkig – har intresset för svenskan vuxit kraftigt. I vissa fall har man varit tvungen att skapa långa kölistor för finskspråkiga familjer.

- Situationen ser bra ut på de traditionella språköarna där antalet elever ökat. Detta gäller även de mindre orterna. Till exempel har elevantalet i Lahtis svenska skola under tio års tid vuxit från fem till hundra, berättar Lina Laurent.

Det nyfunna intresset för svensk utbildning bland finsktalande familjer har räddat många svenskspråkiga skolor från nedstängning. I Björneborg visar exempelvis officiell statistik att 400 invånare är svenskspråkiga. Siffran inkluderar samtliga åldersgrupper, men trots det har elevantalet på stadens svenska skola nu stigit till över 300.

Tvåspråkigt land

Finland är enligt grundlagen ett tvåspråkigt land, med finska och svenska som officiella huvudspråk. Båda språken har samma juridiska status, och i skolan är undervisning i det andra inhemska språket obligatorisk. Av Finlands befolkning har 5,3 procent svenska – och 89,8 procent finska – som modersmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista