Bastukrig

Bastu-Jorma till motattack: Det här är ett kulturbrott

Efter Håbo kommuns beslut att begränsa sverigefinska Jorma Reinikainens bastubadande går han nu till motattack. Det handlar om ett kulturbrott, säger Jorma. Samtidigt är han nöjd över att många finländska medier uppmärksammat hans situation och gett honom stöd.

Katarina och Jorma Reinikainen bor på ett villaområde i Bålsta. För fyra år sedan skaffade de en vedeldad bastutunna, men glädjen över den nya utomhusbastun blev kortvarig på grund av klagomål från en granne. Grannen anmälde basturöken till kommunen som en hälsorisk och krävde att bastubadandet skall förbjudas. Katarina Reinikainen har svårt att förstå grannens klagomål. Hon misstänker att det ligger något annat bakom klagomålen.

- Det fanns sådana diskussioner också, att vi skulle vara orsaken till deras hälsoförsämring. Vilket är ju skrattretande, för det är vi inte. Men det är klart vi går och tänker: herregud ska vi flytta härifrån?

Grannens anmälan till Håbo kommun gick igenom och kommunen beslutade att Jorma och Katarina får bada bastu högst två gånger  i veckan och då högst fyra timmar åt gången. Grannen var ändå inte nöjd och överklagade först till tillståndsnämnden och därefter hos mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt. Mark- och miljödomstolen avgjorde frågan genom att lägga till att familjen Reinikainen får enbart bada bastu på vissa speciella dagar. Enligt domen får bastun inte eldas  när det är vindstilla, när vinden blåser åt grannens håll eller när man kan anta att vinden kommer att vända åt grannens håll under bastubadandet.

Finländska medier har bevakat bastukriget. Jorma berättar att flera tidningar har ringt och att kvällstidningen Iltalehti till och med besökte Jorma och fotade hans bastu.

- Minst tre eller fyra tidningar har hört av sig och Iltalehti åkte hit och fotade. Det här har varit en stor grej i Finland. Finländare har svårt att förstå att något sådant här kan hända. Finland har en bastukultur, någonting Sverige inte har. Jag tycker det här är ett kulturbrott, säger Jorma.

Andra grannar har varit på familjen Reinikainens sida, berättar Jorma.

- De tycker det här är helt galet. Men kanske ska jag flytta bastun på andra sidan tomten. Kommunen har lovat att säga till grannen att det räcker nu med klagomålen. Vi får se hur det blir.

Hur har detta påverkat ditt liv?

- Det begränsar ju mitt liv. Jag tänker på det hela tiden. Men jag måste släppa detta nu, annars kan jag inte leva som vanligt, avslutar Jorma.  

Sisuradio har sökt Jormas granne för en kommentar men denne har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista