Johan Lindblad. Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio

Johan skaffade en inneboende från Finland för att lära sig språket

"Jag vill undvika att prata engelska i Norden"
5:07 min

Hur kan man lära sig finska om man inte riktigt hinner gå kurser och studera på traditionellt vis? Ja, det går att göra som Johan Lindblad i Lund, som skaffade en inneboende från Finland för att lära sig språket. 

Fokus på vardagen – lär sig ”bajsfinska”

Johan Lindblad arbetar som rådgivare i Nordiska rådet, bor i Lund och har länge velat lära sig finska. Men inte skriftspråk och inte genom språkkurser. Han har istället valt andra och mer kreativa metoder. Johan har en finskspråkig flickvän och har nu också skaffat en inneboende från Finland. Han använder sig även av vardagens småstunder, så som att sitta på toaletten, för att memorera finska ord och meningar.

- Jag har en lista på insidan av toalettdörren, så när man sitter där kan man lära sig lite, ursäkta uttrycket, bajsfinska. Man kan memorera små ord och meningar i dialogform. Det är talspråket jag är ute efter, inte det formellt riktiga skriftspråket, för det är inte på den nivån jag vill kunna använda det. Det är liksom på kaféet eller i andra vardagssituationer i Finland jag vill kunna ta mig fram. Att kunna falla tillbaka på finska om det inte fungerar med svenska.

Johans vardag är stressig med småbarn, pendling och föreningsengagemang. Att gå en kvällskurs i finska känns inte realistiskt, säger han.

- Jag försöker göra det enkelt för mig själv genom att omge mig med finska. Jag har kommit så långt att finska kollegor på jobbet skriver en finsk fras på tavlan varje vecka, som jag kan titta på och banka in i huvudet. Så det går framåt sakta men säkert. Jag har inte bråttom, utan jag tar det långsamt. Lär jag mig en ny mening i veckan så är jag nöjd. Det blir 52 meningar på ett år.  

Vill undvika att prata engelska nordbor emellan

Johan Lindblad arbetar på Nordiska rådet i Köpenhamn och är aktiv i föreningen Norden. Att som svensk kunna finska känns viktigt, säger han.

- När jag är i Finland så vill jag egentligen kunna hävda min rätt att tala svenska, men jag känner att det blir principiellt svårt när jag själv inte kan någon finska alls. Att det blir så obalanserat. Jag vill lära mig finska för att få lite mer balans i det. Jag ser skandinaviska som ett språk, och då är det rimligt att också någorlunda bra kunna Nordens andra språk, och det är ju finska.

Johan vill undvika att prata engelska i Norden. Det är annars lätt att det blir engelska när han åker till Finland, men det han nu vill ändra på.  

- Om jag tilltalar någon på svenska i en butik i Finland och får svar på engelska, vilket ju är rätt normalt, vill jag kunna kontra på finska själv. Jag vill gärna undvika engelska i Norden av princip. Att blanda finska och svenska kan vara en lösning. Ofta kan ju finnar svenska när de bara vågar, och jag känner själv att det krävs mod för att byta språk. Det är en initial rädsla, man vill inte riktigt för att det känns dumt.

Helena Huhta helena.huhta@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".