Julia Wiræus krönika

"Jag tyckte att finnar var stela"

3:15 min

I dagens krönika funderar Julia Wiræus kring sin relation till Finland och det finska språket. "Jag gjorde bort mig hela tiden, kände mig som en fluga på väggen och höll masken. Mina finska skämt var knappast lika roliga som när jag pratade svenska. Jag tyckte att finnar var stela och svåra att prata med om jag inte var full på krogen. Ändå höll jag ut."

Mitä mulkku tarkoittaa? Jukka får ett förvånat utryck när jag ställer frågan och svarar kort dick på engelska. Vi sitter på Erottaja med varsin öl framför oss.

Det är mer än tio år sedan, men jag minns det som igår – trots att det hänt hundratals gånger att jag blandat ihop ord eller inte riktigt förstått vad något betyder på finska. Könsord, svordomar och slang. Det finns ju en massa saker som jag knappast lärde mig på hemspråkstimmarna eller har pratat om med min mamma.

Jag flyttade första gången till Helsingfors som nittonåring och började jobba på en lågstadieskola. Min bror hade flyttat hit för att plugga konst och jag hade inga finska vänner. Jag hade heller ingen koll på musiken, tv-programmen eller jargongen. Den enda finska kändisen jag hört talas om var Matti Nykänen och det var knappast coolt i Berghälls bohembarer. Jag hade ingen aning om att sångaren i Kingston Wall hoppat från Tölö kyrka eller att The Cure uttalades Core när man pratade om bandet på finska.

Jag gjorde bort mig hela tiden, kände mig som en fluga på väggen och höll masken. Mina finska skämt var knappast lika roliga som när jag pratade svenska. Jag tyckte att finnar var stela och svåra att prata med om jag inte var full på krogen. Ändå höll jag ut. Jag skrev ner ord jag vill lära mig i min mobil och läste gratistidningar. Det här var innan man kunde googla på allt i sina smarta telefoner. Jag kände mig i bästa fall som kusinen från landet. Min släkt bor i norra Finland och det är den dialekten jag hade lärt mig.

Det är nog så för många andra generationens sverigefinländare som flyttat österut. Min vän Meri som är uppvuxen i Värmland sa nyligen att hon numera är den i hennes familj som pratar bäst finska. Det är till henne släktingarna i Sverige ringer när de vill veta vad något ord är på finska. Henna som är uppvuxen i Tromsö flyttade till Finland med sin finska pojkvän. Det tog slut, men hon blev kvar. Det är liksom roligare att vara finsknorsk här än finsknorsk i Norge. Finland är råare, kärvare och mer bitterljuv.

Svenskar är den största invandrargruppen i Finland, men där ryms många som kanske bara bott i en svensk industriort i några år på sjuttiotalet. Många som återvänder pratar numera bara finska, medan andra lever i den starka finlandssvenska gemenskap som finns här. Jag har alltid avundats den självklarhet som omgärdar det svenska språket i Finland. Jag har hört finlandssvenskar prata om hur de helst dejtar personer som också pratar svenska. Det finns stipendier på över hundra miljoner kronor som bara svenskspråkiga kan söka och ofta finns det en utbildningskvot för att svenskspråkiga ska finnas inom de flesta yrken.

Det är något fint med att veta och kräva sin plats. Det är något fint med att minoriteter har privilegier. Det är verklig mångfald. Det är också nått fint med att våga försöka även om det tar emot och blir jobbigt. Det är aldrig kul att känna sig som en idiot, säga fel eller vara i en omgivning där man inte känner sig hemma. Därför är jag glad att jag trotsat känslan av att jag pratar underlig sverigefinska och bara fortsatt. Å det blir ju hela tiden bättre. Nu är Finland är en del av mitt liv jag inte kan vara utan. 

Julia Wiræus är en sverigefinsk journalist bosatt i Helsingfors.