Nyheter på svenska vecka 46

Nytt sverigefinskt språkcenter planeras

4:07 min

Ett nytt sverigefinskt språkcenter är i planeringsfasen. Diskussionen kring bildandet av ett sverigefinskt språkcenter lyftes i veckan fram mellan olika sverigefinska förbund och minoritetsminister Erik Ullenhag. De sverigefinska förbunden önskade också att minoritetsminister Erik Ullenhag ska uppmana kommuner och landsting till att ställa sig mer inställsamt till att anställa finskspråkig personal.

Gymnasieskolor erbjuder inte finska till sina elever...

Flera svenska gymnasieskolor erbjuder inte elever undervisning i minoritetsspråk, även om det i själva verket har undervisning i språket. Det visar skolverkets rapport. Endast 6 av 28 inspekterade kommuner och skolföretag fick godkänt i skolverkets målsättningar. En av kommunerna som fått en anmärkning är Södertälje kommun. Göta Sandin, som är ansvarig för modersmålsundervisningen i kommunen, är inte förvånad över kritiken.

...Och antalet elever som läser finska i gymnasiet har störtat

Antalet elever som studerar finska som modersmål på gymnasienivå har minskat kraftigt. Enligt skolverket var det 71 elever som gick ut gymnasiet med slutbetyg i finska som modersmål förra året. För fem år sedan var det 151 elever.

Att studera sitt modersmål i gymnasiet ger inga meritpoäng som är till fördel när man söker till högskolestudier. Gymnasieleven Karolina Eriksson tror att det kan vara en orsak till varför så få vill läsa finska i gymnasiet idag.

- På första finskakursen var vi många elever och då var det flera som frågade om man får meritpoäng för kursen. Jag tror att många blev besvikna på att man inte får det, Säger Karolina Eriksson, vars kurskamrater i Finska minskat stadigt under gymnasietiden.

Westö nominerad till både Finlandia- och Augustpriset

Kandidaterna för Finlands största bokpris, Finlandia-priset, presenterades i tisdags. Bland kandidaterna finns bland annat författarna Asko Sahlberg från Göteborg, samt finlandssvenska Kjell Westö. Kjell Westös verk, Hägring 38, är även en av kandidaterna till Sveriges största bokpris, August-priset.

Finska tyngdlyftare starkare än svenska

Det blev en stor seger för Finland i den traditionella Sverige-Finland landskampen i tyngdlyftning. Tävligen gick av i Upplands väsby förra helgen, där båda lagen representerades av tre herrar och tre damer.

Finska damlaget vann över sverige med resultatet 710,4 mot sveriges 604,1. På herrsidan fick Finland resultatet 1035,2 jämfört med Sveriges 958,6.