Sisu-nyheter på svenska vecka 9

Interpellation on finlandssvenskar

Centerns riksdagsledamot Kerstin Lundgren har gjort en interpellation till minoritetsminister Jens Orback angående finlandssvenskarnas ställning i Sverige. Lundgren påminner om att finlandssvenskarnas status, där de inte räknas som invandrare och inte som minoritet, gjort att Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, FRIS, förlorat sitt verksamhetsstöd. Integrationsverket avslog FRIS’ ansökan om verksamhetsstöd i februari. FRIS svarade med en skrivelse till Jens Orback med en begäran att Justitiedepartementet skyndsamt prövar om inte FRIS borde beviljas bidrag på samma grunder som en minoritet. Interpellationen kräver nu att Orback agerar för att finlandssvenskarnas status i Sverige klargörs en gång för alla. FRIS’ förbundssekreterare Hanna Lindell meddelar att interpellationen kommer att behandlas i kammaren fredagen den 11 mars.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

Ida Asplund anställer livvakt

Umeå-finlandssvenskan och vice ordförande för Föreningen Finlandssvensk samling, Ida Asplund, som skapat debatt i finländska medier angående sina uttalanden om hur finlandssvenskarna ska definieras, har blivit mordhotad och ska leja en livvakt, skriver Hufvudstadsbladet på fredagen. Ida Asplund ska på måndagen delta i ett seminarium om Folktinget i Helsingfors och har då en livvakt som ska skydda henne från eventuella angrepp. Det anonyma mordhotet framfördes på den finländska teleoperatören Jippiis diskussionsforum i februari, efter den omtalade artikeln i Helsingin sanomats NYT-bilaga. Ida Asplund säger till Hufvudstadsbladet att ett mordhot inte stoppar henne utan att hon bara blir mer entusiastisk.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

EBLUL åter i full form

Europeiska byrån för mindre använda språk, EBLUL, fortsätter nu sin verksamhet i Dublin. I ett möte i Barcelona i helgen valde EBLUL en ny styrelse och upprättade en ny handlingsplan. Till ny generalsekreterare valdes iriska nyhetsankaret Neasa Ní Chinnéide. EBLUL har haft ekonomiska problem under flera år. I somras tvingades EBLUL ägga ner sitt kontor i Bryssel på grund av obetalda skulder på 3,5 miljon kronor. Inom kort publicerar dock EBLUL sin nya hemsida.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

Ruotsin Sanomats upplaga fortsatt vikande

De sverigefinländska tidningarna klarar sig väldigt olika. Nyligen publicerad statistik visar att veckotidningen Ruotsin Suomalainen förra året ökade sin upplaga nästmest i Sverige, med nästan 19 procent, medan dagstidningen Ruotsin Sanomats upplaga minskat nästmest i Sverige. Ruotsin Sanomat har sedan omvandlingen från veckotidning till dagstidning haft ekonomiska problem. Förra året var kronofogdens krav på Ruotsin Sanomat knappt 400 000 kronor, nu är summan uppe i 700 000 kronor. Chefredaktör Jukka Tuurala är dock inte bekymrad av situationen, han anser att kravet hos kronofogden inte har ökat utan tvärtom minskat något. Han tror också att tidningen kommer att öka igen.
(SR Sisuradio/ Marjaana Kytö)

Förlängd nomineringstid till Vilhuinen-pris

Nomineringstiden för Föreningen för sverigefinska skribenters litteraturpris, Kaisa Vilhuinen-priset, har förlängts med två veckor till den 15 mars. Priset delas ut till en författare eller skribent som skriver på finska och bor i Sverige, var boken är publicerad har ingen betydelse. Priset delas ut samtidigt som Finlandia-priset i Finland i samband med Föreningen för sverigefinska skribenters 30-årsjubilem. Intresserade kan kontakta Matti J Korhonen.
(SR Sisuradio/ Tapani Mansikkala)

Besvikelsen stor på SFRF

Sverigefinska Riksförbundet SFRF är besviket på de löften som äldreomsorgsminister Ylva Johansson har gett. I en intervju för SR Sisuradio säger Ylva Johansson att regeringens uppgift är att poängtera vikten av vård på modersmålet. Hon lovar dock inga åtgärder för att förbättra den finskspråkiga servicen. SFRF och dess pensionärsförbund har tidigare föreslagit ett statligt startbidrag till stiftelser och föreningar som vill grunda finskspråkiga ålderdomshem eller vårdavdelningar. Johansson tror inte att pengar är problemet när det gäller att skapa vårdplatser. SFRF:s erfarenhet visar dock att avsaknaden av pengar är det största problemet, konstaterar Helena Kivisaari på SFRF.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

Kontakt SR Sisuradios nyhetsdesk: uutiset@sr.se
Kontakt SR Sisuradios finlandssvenska redaktion: finlandssvenska@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".