Hanna Lindberg ansöker om svenskt medborgarskap. Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio

Producent-Hanna skaffar dubbelt medborgarskap

1:52 min

Hanna Lindberg är Sisuradios nyhets- och aktualitetsproducent. Hon har bott i Sverige i 12 år men ska först nu ansöka om svenskt medborgarskap. Är du som Hanna och bor i Sverige men saknar svenskt medborgarskap? Vill du också rösta i riksdagsvalet i september? Då är det dags att agera.

- Efter mina tolv år i Sverige har det först nu blivit så pass viktigt för mig att kunna rösta i riksdagsvalet att jag börjat reda ut hur det går till att ansöka om svenskt medborgarskap. Att finländare och islänningar kan få dubbelt medborgarskap visste jag sedan tidigare. Det är alltså inte direkt så att jag kommer att förlora min finskhet… säger Hanna Lindberg.

Personer som har bott mer än fem år i Sverige eller är nordiska medborgare har en enkel process framför sig – det räcker faktiskt med att fylla i en blankett och skicka  in den. Det kostar 475 kronor och så måste man beställa ett personbevis från Skatteverket. Men det går smidigt via internet.

- Jag började processen genom att googla sökorden ”medborgarskap” och ”anmälan” och hamnade på Migrationsverkets sidor där jag hittade anmälningsblanketten. Men det är länsstyrelsen som handlägger anmälan så efter att jag fyllt i blanketten surfade jag på Länsstyrelsens hemsida. Där hittade jag en adress och ett bankgironummer. Då var det bara att skicka iväg kuvertet och betala in summan. Enligt uppgifter på länsstyrelsens sida tar det från fyra till sex veckor för dem att handlägga ärendet.

Bara två år i Sverige?

Har du bara bott två år i Sverige är du ändå berättigad att rösta i höstens val. Men det kan bli bråttom. Du ansöker om svenskt medborgarskap från Migrationsverket. För personer som bara bott i Sverige två år är processen längre – och mer kostsam. Handläggningstiden kan vara sju till åtta månader och priset är tredubbelt: 1500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista