1 av 2
17 åriga Maria Viljanen tillsammans med sin mamma. Foto: Privat
2 av 2
Maria Viljanen, 92 år. Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio

92-åriga Maria: Jag känner mig ensam

Maria talar inte längre svenska
5:09 min

Maria Viljanen är 92 år och bor på ett äldreboende i Lund. Hon kan inte kommunicera med personalen, eftersom hon inte längre kan svenska. Bara finskan finns kvar efter en hjärninfarkt som Maria drabbades av för två år sedan. ”Jag känner mig ensam”, säger hon.

År 1953 kom Maria Viljanen till Sverige från Tammerfors. Hon fick jobb på Volvos fabrik i Göteborg och lärde sig språket på egen hand – genom att handla lexikon i handen och läsa Kalle Anka-tidningar. I 40 år arbetade Maria på fabriken. Hon trivdes bra.

Idag bor Maria Viljanen på ett äldreboende i Lund. Hon drabbades av en hjärninfarkt för två år sedan och tappade då nästan helt sin svenska. Maria känner sig ensam, eftersom ingen i personalen talar finska. Hon kan inte heller längre kommunicera med sina svenskspråkiga barnbarn.

För att underlätta för Maria brukar pensionären Anja Pyykkö besöka äldreboendet en gång i veckan och tala finska med henne. Marias dotter Anne känner sig lättad. 

- Det känns bra att veta att det också är någon annan som besöker mamma och talar finska med henne. Nu får hon sällskap och kan prata finska några gånger i veckan i alla fall.

Enligt enhetschefen Veronica Welin försöker kommunen hitta personal som kan de språk boende talar. I Maria Viljanens fall har man inte lyckats hitta någon än, säger hon.

Lunds kommun är inte med i det finska förvaltningsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".