1 av 2
2 av 2
Nils Torvalds. Svenska folkpartiets ledamot i Europaparlamentet. Foto: Hanna Lindberg/Sveriges Radio Sisuradio.

Europas utsatta minoriteter får ingen hjälp av EU

1:44 min

Den europeiska unionen har börjat tappa sin trovärdighet i minoritetsfrågor. Frågor som gäller minoriteternas rättigheter klassificeras som värdefrågor inom EU och därför saknar unionen laglig legitimitet att ingripa i missförhållanden, menar Nils Torvalds, europarlamentariker för finländska Svenska folkpartiet.  

I ett medborgarinitiativ har den ungerska minoriteten i Rumänien krävt att EU snarast ska lösa situationen och börja arbeta med frågor även i praktiken. Men trots påtryckningar har ingenting hänt, berättar Nils Torvalds, Svenska folkpartiets ledamot i Europaparlamentet.  

- Svaret som vi fick från kommissionen var helt otroligt. Visst stod det att EU värnar minoriteternas rättigheter, men det stod också att vi inte har någon laglig grund att försvara dessa. Detta är kanske det största problemet med hela EU-apparaten. I festtal deklarerar man högljutt dessa värderingar, men i praktiken händer det ingenting. Svaret som man får då är att EU helt enkelt saknar en laglig grund för att ingripa.

Enligt Torvald kan systemfelet leda till allvarliga konsekvenser.

 - Kan vi inte fixa detta så tappar EU sin trovärdighet helt när det gäller minoritetsrättigheter.

Det enda alternativet för att ingripa i missförhållanden bland Europas utsatta minoriteter är att vända sig till Europadomstolen. Så borde det inte vara, menar Nils Torvalds. 

- Enligt paragraf två är det vissa värderingar som ska vara grunden för hela systemet, och dessa värderingar borde värderas högre än de paragrafer längre ner, som reglerar praktiker. När man tolkar lagen så borde man naturligtvis utgå från paragraf två och inte fastna i småsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista