1 av 2
2 av 2
Olli Salomäki. Kuva: Helena Huhta / Sveriges Radio Sisuradio
#finskapåjobbet

Stockholms stad gav order: Inte ett ord finska på arbetstid

På finska: "Det var villkoret för att jag skulle få jobb"
5:26 min

64-åriga Olli Salomäki fick år 1990 en fast tjänst på Stockholms stad, med villkoret att aldrig tala ett enda ord finska på arbetstid. Förbudet upphävdes aldrig, men när Stockholms stad år 2010 blev en del av det finska förvaltningsområdet, dök Olli Salomäkis namn plötsligt upp på listan över finskspråkiga medarbetare. Utan att någon hade informerat honom eller bett honom om lov.

Olli Salomäki kontaktade Sisuradio under #vågafinska-temaveckan och berättade om sina erfarenheter av det finska språket i det svenska arbetslivet.

- För min del handlade det inte om att våga utan att jag inte fick tala finska. Det var villkoret för att jag skulle få jobb på miljöförvaltningen i Stockholms stad. I arbetsintervjun sade arbetsgivaren att jag får jobbet om jag lovar att inte prata ett enda ord finska på arbetstid.

Konsekvenser av språkförbudet

I dag är Olli Salomäki 64 år och pensionerad sedan några år tillbaka. Han tvekar inte att träda fram med sitt eget namn. Språkförbudet har haft stora konsekvenser i Salomäkis liv. Han låter berörd när han berättar.

- Jag har fyra barnbarn. Två av dem förstår lite finska, men talar inte språket. Och jag gjorde personligen heller inget för att de skulle ha lärt sig finska. Jag hade fått den uppfattningen att finska inte är acceptabelt någonstans här i Sverige. Stockholms stad är ju inte en liten arbetsgivare. Jag såg inte meningen med att mina barnbarn skulle kunna finska.

Salomäki upplever att han inte har haft någon nytta av finskan i arbetslivet – nästan tvärtom. Min erfarenhet är att man som invandrare har sämre möjligheter till karriärs- och löneutveckling, säger han.

”Detta skulle aldrig kunna hända idag”

Sisuradio kontaktade Salomäkis före detta arbetsplats för en kommentar. Gunnar Söderholm är i dag chef för miljöförvaltningen i Stockholms stad. Han är förvånad. Söderholm arbetade inte med sina nuvarande uppgifter 1990 och försäkrar att detta aldrig skulle kunna hända idag.

Söderholm menar att det har handlat om en enskild tjänstemans förhållningssätt och att det inte har varit någon allmän attityd eller allmänt förhållningssätt inom Stockholms stad. I dag ses finskan och andra språk som kompetenser hos arbetssökande, betonar han.

Förbudet upphävdes aldrig

8,4 procent av Stockholms befolkning har finskt påbrå, och från och med 2010 har stockholmare haft rätt att få tjänster och service på finska. Jag frågar Olli Salomäki om han under sina arbetsår inom miljöförvaltningen märkte av någon attitydförändring gentemot finskan.

- Inte så mycket i praktiken. Men när Stockholms stad blev en del av förvaltningsområdet så märkte jag, en morgon när jag öppnade min dator, att mitt namn stod med på en lista över medarbetare som kan finska.

Namnet med på listan utan medgivande

Olli Salomäki berättar att han blev väldigt förvånad. Ingen hade berättat något till honom eller frågat om han ville vara med på listan.

- Tydligen var det på grund av mitt namn. Någon hade bara sett att jag har ett finskklingande namn och därför måste kunna finska. Men aldrig, aldrig var det någon som kom och frågade om jag kan finska eller om det är okej att mitt namn finns med på den här listan. Jag skulle ju inte ha tackat nej, men man blir ju förvirrad. Först får jag order om att inte tala finska, och det förbudet upphävdes aldrig. Sedan är det ingen som kommer och säger till mig att nu vill vi att du talar finska, suckar Olli Salomäki.   

”Det var ingen som visste om språkförbudet”

Gunnar Söderholm säger att språkförbudet aldrig upphävdes eftersom ingen i ledningen överhuvudtaget visste att det fanns. Under de över tjugo år som Salomäki arbetade på miljöförvaltningen hade cheferna kommit och gått, och ingen kunde ana att det bland medarbetarna fanns en person som hade fått order om att inte prata finska på arbetstid, säger Söderholm.

Men namnet på listan då? Hur är det möjligt att Salomäkis namn dök upp på listan över finskspråkiga medarbetare, utan att någon hade informerat honom eller bett honom om lov? Söderholm har inga svar. Han trodde det var en självklarhet att alla blev tillfrågade.

- Det tycker jag är lite märkligt. Jag måste undersöka vad det kan ha berott på.

#finskapåjobbet

Sisuradio pratar om finska språket i arbetslivet under temaveckan #finskapåjobbet. Mellan den 27:e och den 31:a januari diskuterar vi för- och nackdelar med finska på svenska arbetsplatser. Temat syns också på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram.

Delta i diskussionen och berätta om dina erfarenheter under hashtaggen #finskapåjobbet. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".