Under raster ska alla få använda det språket man vill, säger juristen Maja Rajs. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix
#finskapåjobbet

Får arbetsgivaren förbjuda andra språk än svenska?

1:42 min

Att förbjuda anställda att prata sitt modersmål på arbetstid kan vara olagligt – i vissa fall. Enligt Maja Rajs, jurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO), avgör den specifika situationen helt om arbetsgivaren har rätt att förbjuda språket.

- Man får pröva varje enskilt fall och se vad det är för arbetsplats och arbetsuppgifter. Förbudet kan strida mot diskrimineringslagen, beroende på hur arbetsgivarens förbud ser ut.

Maja Rajs säger att DO aldrig har prövat frågan i domstol och det är därför svårt att veta när ett språkförbud skulle dömas som diskriminering. DO tar då och då emot anmälningar om frågan men de har aldrig lett  till en domstolsförhandling.

I princip har varje individ rätt att använda sitt modersmål i Sverige. Språklagen, diskrimineringslagen och minoritetslagen reglerar detta. Men arbetsgivaren kan ha ett relevant skäl att förbjuda användandet av andra språk än till exempel svenska eller engelska, påpekar Maja Rajs.

- Det kan finnas skäl som att andra personer som inte talar språket känner sig exkluderade och utanför, och det kan bli en arbetsmiljöfråga.

Språkförbudet kan också ha säkerhetsrelaterade förklaringar. Under raster, som till exempel under lunchtimmen, ska alla få använda det språket man vill, säger juristen Maja Rajs.

- Det som kan strida mot diskrimineringsförbudet är om arbetsgivare skulle förbjuda andra språk under till exempel raster och lunchraster och så. Då bör man kunna prata vilket språk man vill för då är man inte i tjänst, så att säga.

#finskapåjobbet

Sisuradio pratar om finska språket i arbetslivet under temaveckan #finskapåjobbet. Mellan den 27:e och den 31:a januari diskuterar vi för- och nackdelar med finska på svenska arbetsplatser. Temat syns också på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram.

Delta i diskussionen och berätta om dina erfarenheter under hashtaggen #finskapåjobbet. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista