1 av 3
Peter Sidlund Ponkala är samordnare för förvaltningsområdet för finska i Sundbyberg. Foto: Sini Teng / Sveriges Radio Sisuradio
2 av 3
Sundbybergs stad. Foto: Sini Teng / Sverigesradio Sisuradio
3 av 3
Kommunalpolitikern Annika Hirvonen (Mp) var med och drev frågan för 1,5 år sedan. Foto: Sini Teng/SR
#finskapåjobbet

Sundbybergs stad om finskan som merit i jobbannonser: ”Det blev opraktiskt”

Lyssna reportaget på finska
1:50 min

Stockholms närkommun Sundbyberg beslutade för 1,5 år sedan att finskan ska vara en merit när man söker jobb på kommunen. Men så blev det inte. Peter Sidlund Ponkala är samordnare för förvaltningsområdet för finska i Sundbyberg. Han menar att beslutet har inte fungerat i praktiken.

- Förut stod det i alla jobbannonser att finska språket är en merit. Men det uppfattades som opraktiskt, eftersom alla utannonserade tjänster inte var sådana där man behövde kunna finska. Det var många som tyckte att det blev opraktiskt.

I Sundbybergs stad finns för tillfället nio lediga tjänster, men bara en av dessa nämner att finska skulle vara en merit för arbetssökande. Ann Olsson Hallén är vikarierande personalchef vid Sundbybergs stad och när Sisuradio kontaktar henne vill hon endast medverka skriftligt. Olsson Hallén menar att chefer på olika förvaltningar själva tar hand om sina rekryteringar och skapar jobbannonser utifrån vad tjänsten i fråga kräver för kunskaper. I dagsläget har kommunen alltså ingen gemensam policy om att finska ska nämnas som merit i jobbannonser. Kommunalpolitikern Annika Hirvonen (Mp) var med och drev frågan för 1,5 år sedan.

- Tyvärr fick beslutet inte den effekten vi hoppades på. Resultatet blev nästan det motsatta. Jag har hört att det fanns svenskspråkiga som inte vågade söka tjänster när det stod att finska ses som meriterande.

- Det är intressant hur en idé om merit kan förvandlas till en uppfattning om ett krav. Nu har vi fått tänka om hur vi kan uppnå det vi önskade, det vill säga, att fler finskspråkiga skulle söka jobb på Sundbybergs stad och att vi skulle ha en välfungerande finskspråkig service att erbjuda, fortsätter hon.

Sundbybergs stad beslutade 2012 att betrakta finska språket som merit, men något skriftligt dokument om beslutet skrevs aldrig. Trots detta är beslutet välkänt inom kommunen. På Sundbybergs stads hemsida står det att finska är meriterande vid rekryteringar. Samordnaren Peter Sidlund Ponkala berättar att problematiken skall lösas.

- Det är bra att vi nu får en allmän uppfattning om hur situationen i kommunen ser ut och utifrån det kan vi börja planera och utveckla andra åtgärder.

Hur ska ni göra uppföljningen?

- Jag har själv frågat kommunens olika förvaltningar hur de arbetar med frågan. Just nu väntar jag på deras svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".