1 av 2
Majoriteten av medlemmarna i finska föreningar är pensionärer. Foto: Merja Laitinen / Sveriges Radio Sisuradio
2 av 2
Heli Blomberg och Camilla Thor: Sångkvällar, gudstjänster och gemensamt högtidsfirande känns inte relevant. Foto: Mauri Junes

"Finska föreningar behöver en uppdatering"

1:46 min

Medlemsantalet i de finska föreningarna i Sverige fortsätter att rasa och majoriten av medlemmarna är nu pensionärer. Småbarnsföräldrarna Heli Blomberg och Camilla Thor från Hudiksvall menar att de finska föreningarna måste förändra sin verksamhet om de vill locka nya medlemmar. Takorganisationen Sverigefinska Riksförbundet (RSKL) tillbakavisar kritiken.

Gudstjänster intresserar inte

- De finska föreningarna behöver en uppdatering. Nu erbjuder till exempel den finska föreningen i Hudiksvall sångkvällar, gudstjänster och gemensamt högtidsfirande. Inget av det intresserar eller motsvarar de behov unga barnfamiljer har. Verksamheten borde vara någonting helt annat. De som har kommit till Sverige under 60-talet har inte samma behov som vi har, menar Heli Blomberg och Camilla Thor.

Medlemsantalet rasar

I Sverige finns det totalt 123 lokala finska föreningar och antalet medlemmar var sammanlagt 12 785 i slutet av 2012. På tio år har medlemsantalet rasat med över en tredjedel. Majoriteten av medlemmarna är pensionärer. Unga vuxnas frånvaro påverkar hur själva verksamheten ser ut, menar Heli Blomberg.

- Styrelsen och de aktiva medlemmarna reglerar föreningens verksamhet i Hudiksvall. De bestämmer vad som ska göras och hur pengarna ska användas. Verksamheten präglas av inrotade vanor som upprepas år efter år. Föreningen har inte lyckats förnya sig.

"De borde snarare erbjuda tjänster och stöd"

Modersmålsundervisning i förskolan är en fråga som är aktuell för både Heli Blomberg och Camilla Thor. De har kämpat för sina barns rätt att få modersmålsundervisning från kommunen och menar att den finska föreningens hjälp skulle ha varit viktig.

- Vi fick ingen hjälp från Hudiksvalls finska förening då. De borde snarare erbjuda tjänster och stöd och inte aktiviteter.

Riksförbundet tillbakavisar kritiken

Takorganisationen Sverigefinska Riksförbundets (RSKL) ombudsman Raija Kärkkäinen Eriksson menar att riksförbundet varit i kontakt med föräldrarna i Hudiksvall och gett dem stöd i sin strävan efter att få finskspråkig modersmålsundervisning för sina barn. Riksförbundets och föräldrarnas engagemang har också gett resultat säger hon - kommunen har nu lovat att börja erbjuda undervisning i finska.

Raija Kärkkäinen Eriksson tillbakavisar kritiken och betonar att ett av riksförbundets viktigaste uppdrag är just att stöda lokal verksamhet och de initiativ medlemmarna har. Hon säger att i finska föreningar har både de unga och äldre en möjlighet till inflytande. Men det kräver närvaro – den unga generationen måste vara med och göra sin röst hörd. Annars är det svårt för föreningar att veta vilka behov det finns.

Hon kommenterar även förslaget att finska föreningar borde erbjuda tjänster i stället för aktiviteter.

- Det är problematiskt eftersom föreningar har en väldigt begränsad budget. Vi måste komma ihåg att verksamheten drivs genom frivilligarbete. Alla har ju en möjlighet att dra sitt strå till stacken, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista