Foto: Leif R Jansson/TT
#finskapåjobbet

"Språkkunskaper syns inte i plånboken"

4:22 min

Även om finska språket kan vara en fördel i arbetslivet syns arbetsgivarens uppskattning inte nödvändigtvis i plånboken. Jaana Jokinen arbetar inom äldrevården i Köpings kommun och kontaktade Sisuradio under temaveckan #finskapåjobbet. Hon använder mycket finska på jobbet, men mer lön får hon inte för det.

- Jag har tagit upp lönefrågan med min chef några gånger – men hittills har det inte lett någonstans, säger Jaana Jokinen.

Cirka 19 procent av befolkningen i Köpings kommun har finskt påbrå och över 1400 köpingsbor är födda i Finland. Jokinen berättar att när Köpings kommun 2010 blev en del av det finska förvaltningsområdet kartlade kommunen antalet finskspråkiga medarbetade och vidareutbildade dessa. Hon förväntade sig då att språkkompetensen skulle komma till nytta i form av ett lönetillägg.

- Jag visade tydligt att jag kan finska och fick ett jobberbjudande på en avdelning där det fanns ett stort behov av finskspråkig personal. Men jag tackade nej eftersom arbetsresan skulle ha blivit längre och jag inte skulle ha fått mer lön.  

Jaana Jokinen stannade på demensavdelningen där hon arbetat i mer än tio år och där hon trivs bra. Även om hon tycker det är viktigt med finskspråkig vård, ville hon inte byta arbetsplats bara på grund av att hon kan finska.

Hon berättar att arbetsgivaren drar ändå gärna nytta av hennes språkkompetenser. Hon agerar som tolk och skriver på eget initiativ ordförteckningar för att underlätta kommunikationen mellan finskspråkiga äldre och svenskspråkiga underskötarkollegor.

#finskapåjobbet

Sisuradio pratar om finska språket i arbetslivet under temaveckan #finskapåjobbet. Mellan den 27:e och den 31:a januari diskuterar vi för- och nackdelar med finska på svenska arbetsplatser. Temat syns också på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram.

Delta i diskussionen och berätta om dina erfarenheter under hashtaggen #finskapåjobbet. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista