1 av 2
Tommy Inkilä. Kuva: Ramin Farzin / Sisuradio
2 av 2
Tommy Inkilä. Kuva: Ramin Farzin / Sisuradio
#finskapåjobbet

VD Tommy Inkilä: "Utan finska skulle jag inte ha mitt jobb”

Lyssna på finska: Jag hade svårt med plugget
5:05 min

För nio år sedan fick Tommy Inkilä ett jobb på kundservice på ett svenskt företag som importerar elektronik. Idag är han VD för bolagets finska systerföretag. Han fick jobbet på grund av att han talar finska.

Sisuradio träffar 29-åriga Tommy Inkilä på hans arbetsplats. Vi promenerar genom garaget där långa hyllor är fullproppade med all slags elektronik som företaget importerar till Sverige och sedan sänder vidare till återförsäljare. Största delen av en vanlig arbetsdag tillbringar Tommy Inkilä numera vid sitt skrivbord.  Det nya året har precis börjat och det är dags för bokslut.

Tommy Inkilä berättar att hans arbete mycket går ut på att ta hand om företagets ekonomi. Men han har aldrig studerat på högskola. I själva verket hoppade han av gymnasiet.

- Jag hade lite problem med motivationen i plugget. Allting var så svårt och jag kunde inte sitta stilla.

Istället har Tommy Inkilä utbildat sig genom att arbeta på nästan alla avdelningar i företaget. För nio år sedan började han på kundservice. Bolaget bedriver sedan flera år handel även på den finska marknaden och var därför i behov av kundtjänstpersonal som kan både svenska och finska. Under sina första sex år i företaget fick Tommy Inkilä en möjlighet att jobba i många olika roller innan han blev erbjuden en tjänst som VD för det finska systerbolaget. Språkkompetensen var då ett krav.

- Rent utsagt skulle jag inte sitta här utan finska. Det har hjälpt mig väldigt mycket.

Tommy Inkilä tror också att om han någon gång väljer att fortsätta sin karriär någon annanstans kommer erfarenheten av ett finskspråkigt jobb gagna honom.

- I Sverige finns det många företag som vill expandera till den finska marknaden. Det finns många potentiella arbetsplatser för mig om jag någon gång väljer att gå vidare. Företag som riktar sig in på den finska marknaden behöver ju tvåspråkig personal och då är jag förmodligen en av dem.  

#finskapåjobbet

Sisuradio pratar om finska språket i arbetslivet under temaveckan #finskapåjobbet. Mellan den 27:e och den 31:a januari diskuterar vi för- och nackdelar med finska på svenska arbetsplatser. Temat syns också på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram.

Delta i diskussionen och berätta om dina erfarenheter under hashtaggen #finskapåjobbet. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".