”Ingen riktig finne” årets bästa dokumentärfilm

1:44 min

Mika Ronkainens sverigefinländarfilm Ingen riktig finne har tilldelats den finska motsvarigheten till Guldbaggen, en Jussi, för årets bästa dokumentär. Darya & Månskensorkestern och andra artister i filmen tilldelades också en Jussi för bästa filmmusik.

"Vi är inte finnar, vi är sverigefinnar"

- Det känns jättebra och vi är mycket lyckliga och glada för priset, kommenterar Månskensorkesterns violinist Viktor Littmarck Jussi-priset.  

Sångaren Darya Pakarinen var förbryllad efter prisutdelningen och trodde inte att det var sant.

- Jag har inte förstått detta än. Jag är i chock, sade Pakarinen bara minuterna efter prisutdelningen.

Darya & Månskensorkestern, som i filmen framför musik skrivna av 1970-talets finska immigranter, tilldelades en Jussi för bästa filmmusik tillsammans med resten av artisterna i Ingen riktig finne. Månskensorkestern vill tillägna Jussi-priset alla sverigefinländare.

- Vi är inte finnar utan sverigefinnar och vi vill lyfta fram vår kultur och spela sverigefinsk musik, säger Viktor Littmarck.

- Det är många sverigefinnar som har varit vår publik och stöttat oss. Jag tror att priset också är viktigt för dem, säger Darya Pakarinen. 

En berättelse om att inte höra hemma någonstans

Mika Ronkainens dokumentärfilm Ingen riktig finne fick en Jussi för årets bästa dokumentär. Ingen riktig finne är en berättelse om far och son, Tauno och Kai Latvalehto, och om de flera hundratusen finländare som flyttade till Sverige på 60- och 70-talet.

Det är också en berättelse om att flytta tillbaka och om att inte höra hemma någonstans.

- Det här är den stora finska berättelsen som ännu inte blivit berättad. Även återflytt är ett tema som vi inte pratat om förut. Det finns väldigt många personer i Finland som återflyttat och Kai och Tauno representerar deras berättelser, säger regissören Mika Ronkainen på Jussi-galan i söndags.

- Att Kai gav mig sin berättelse som återflyttare, synliggjorde även andras erfarenheter. Nu finns de, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista