1 av 3
Henna Moilanens son Saku fyller snart sex år. Han hoppas kunna bli en av eleverna i den nya tvåspråkiga skolan som planeras i Haninge. Foto: privat
2 av 3
Det bor många personer med finsk bakgrund i Haninge och dess närkommuner. Foto: Haninge kommun
3 av 3
Initiativtagaren Ina Sinisalo är rektor i Sverigefinska skolan i Botkyrka. Foto: Salla Valtari/SR

Ännu ett försök att starta sverigefinsk skola i Haninge

4:47 min

Skolinspektionen beslutar i vår om Botkyrkas sverigefinska skola får tillstånd att grunda en ny skola i Haninge. Enligt Haninge kommuns kartläggning finns det cirka 50 barn i kommunen som är intresserade av en ny tvåspråkig skola. Haningebon Henna Moilanen hoppas att Skolinspektionen godkänner ansökan.

- Det skulle vara trevligt. Jag har två söner, Saku som fyller sex år och Sami som fyller fyra, berättar Henna Moilanen, som känner andra barnfamiljer i kommunen som eventuellt skulle vara intresserade av den nya skolan.

Skolinspektionen avslog förra ansökan

Botkyrkas sverigefinska skola har även tidigare ansökt om tillstånd för att starta en ny sverigefinsk skola i Haninge. Skolinspektionen avslog den förra ansökan och hänvisade till ett för litet elevantal. Rektor Ina Sinisalo tror att 30-35 barn skulle räcka för att få ett godkännande.

Preliminärt har skolan ansökt om tillstånd för en förskoleklass och grundskolans årskurser 1-3. Det är möjligt att ansöka om tillstånd för flera årskurser i ett senare skede, säger Ina Sinisalo.

"Diffust regelverk"

Det finns inga tydliga riktlinjer om hur många barn det behövs för att kunna starta en ny skola. Skolinspektionen beslutar från fall till fall.

- Regelverket är tyvärr ganska diffust. Jag tror personligen att det finns barn och föräldrar som är intresserade. Men vi behöver först Skolinspektionens tillstånd för att sedan ordentligt kunna komma ut med information, säger Ina Sinisalo. 

Smockfulla förskolor 

Efter Skolinspektionens senaste avslag har Haninge kommun blivit en del av det finska förvaltningsområdet. De finskspråkiga förskoleavdelningarna i både Haninge och grannkommunen Huddinge är i dagens läge smockfulla. Det finns totalt 38 barn i Kantele-förskolan i Haninge och många barn står i kö. För några år sedan gjorde kommunen en kartläggning som visade att cirka 50 barn var intresserade av en finskspråkig grundskola i kommunen. Kartläggningen ska nu göras om.

- Skolinspektionen kräver att föräldrarna anmäler sitt intresse specifikt just till den här nya skolan. En allmän intresseanmälan till en finskspråkig skola räcker inte, säger Ina Sinisalo och fortsätter.

- Det finns inget som hindrar att elever från grannkommunerna Huddinge, Tyresö och Nynäshamn också kan börja på den nya skolan.

Dörrarna skulle öppnas hösten 2015

Skolinspektionen beslutar om tillståndet i vår. Om projektet får grönt ljus kan skolan öppna sina dörrar inför höstterminen 2015. Lokaler finns planerade nära tågstationen.

Haningebon Henna Moilanen hoppas att skolvägen för sönerna Saku och Sami inte skulle bli alldeles för lång. Två kilometer vore fortfarande okej, säger hon. Det är viktigt för henne att sönerna inte bara lär sig att prata finska, utan också lär sig att skriva.

- Vi har anmält Saku till en svenskspråkig skola inför hösten, men undrar hur hans finska blir då. Vi skulle vilja att barnen lär sig att läsa och skriva på finska. Min sambo gick i en svenskspråkig skola och kan inte skriva finska så bra. 

Inga nya skolor under 2000-talet

Det finns totalt sju sverigefinska friskolor i Sverige. Två i Stockholm och en var i Botkyrka, Upplands-Väsby, Eskilstuna, Örebro och Göteborg. Alla skolorna är grundade på 1990-talet. Skolinspektionen har under 2000-talet avslagit skolansökningar bland annat i Södertälje, Haninge och i Malmö och hänvisat till för små elevantal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista