Över 56 procent av svenskar med finsk bakgrund bor inom det finska förvaltningsområdet. Foto: Caroline Tibell/SvD/Scanpix

Det finska förvaltningsområdet växer

Lyssna på finska: Totalt 52 kommuner
1:46 min

Nu ingår över 400 000 sverigefinländare. Från och med den första februari bor över 56 procent av svenskar med finsk bakgrund inom det finska förvaltningsområdet. Trosa, Degerfors, Sundsvall och Fagersta är kommunerna som anslutit sig senast och i många andra kommuner finns en vilja att ansluta sig.

Totalt 52 kommuner

En finskspråkig invånare i en finsk förvaltningskommun har rätt att få finskspråkig barn- och äldreomsorg samt använda finska i sina kontakter med kommunen. Lagen gäller från och med den första februari i 52 svenska kommuner.

I Sverige bor ca 710 000 personer som antingen är själva födda i Finland eller har minst en förälder  eller far/morförälder födda i Finland. Av dem bor nu 56 procent – 400 000 personer – i de finska förvaltningskommunerna. Alltså ungefär lika många som bor i Malmö och Umeå tillsammans.

Oxelösund ansluter sig om ett år

Det finska förvaltningsområdet håller på att växa. Innan årsskiftet bestämde Oxelösunds kommun efter många om och men att ansöka till området i början av 2015. Anna-Maija Alajoki var en av de som firade beslutet i den lokala finska föreningen.

- Vi tänkte, är detta sant! Vi firar med tårta, levande ljus och jordgubbschampagne, ler hon.

Gotland överväger

Flera andra kommuner överväger att ansluta sig. Nykvarn och Gotland är två av dessa. Anna Anu Viik bor på Gotland och är en av initiativtagarna där.

- Gotlands finska förening skulle vilja öka kulturutbudet och försäkra grundläggande rättigheter som barn- och äldreomsorg på finska.

Föreningen träffade kommunrepresentanter i slutet av januari för att argumentera för att Gotland borde vara med i det finska förvaltningsområdet.

Så började det

Det finska förvaltningsområdet grundades i början av året 2000 i samband med att lagen om nationella minoriteter trädde i kraft. Området bestod då av fem kommuner: Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå.

Området utvidgades för första gången i början av 2010 med 18 kommuner i Mälardalen, bland annat Stockholm, Södertälje och Eskilstuna. Efter det har nya kommuner anslutit sig till området varje år.

Invånarna i kommunerna som är med i förvaltningsområdet har enligt lagen rätt att få finskspråkig barn- och äldreomsorg samt använda finska i sina kontakter med kommunen.

Samtliga anslutna kommuner 2014

Borlänge, Borås, Botkyrka, Degerfors, Enköping, Eskilstuna, Fagersta, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Hofors, Huddinge, Håbo, Hällefors, Kalix, Karlskoga, Kiruna, Köping, Lindesberg, Luleå, Motala, Norrköping, Norrtälje, Pajala, Sandviken, Sigtuna, Skinnskatteberg, Skövde, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Sundsvall, Surahammar, Södertälje, Tierp, Trollhättan, Trosa, Uddevalla, Umeå, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Örebro, Österåker, Östhammar, Övertorneå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".