1 av 7
Ulrika Peldán coh Adel, Suvi Panas, Annina Hannu, Elina Tast-Lahti, Lars Mononen, Tanja Koivisto och Kyösti Nyman. Foto: SR Sisuradio
2 av 7
Suvi Panas, 24, från Göteborg. Hon är civilingenjör och jobbar som lärare. Foto: Jukka Tuominen.
3 av 7
Ensamstående förälder Ulrika Peldán med sonen Adel ,6, från Malmö. Foto: A-L Hirvonen Nyström/SR Sisuradio
4 av 7
Tanja Koivisto och Kyösti Nyman bor i Eskilstuna med två barn. Foto: Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio
5 av 7
Annina Hannu, 18, från Luleå är förstagångsväljare. Här med familjen. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges radio.
6 av 7
Elina Tast Lahti bor i Uppsala med sin stora familj. Foto: Pirjo Hamilton / Sveriges Radio Sisuradio
7 av 7
Lars Mononen har jobbat 30 år på Volvos ekonomiavledning i Göteborg och är nu på väg att pensioneras. Idag bor han i ett hbtq-seniorboende i Stockholm. Foto: Sini Teng/SR
Valet 2014

Träffa familjerna vi följer inför höstens val

1:52 min

Inför höstens riksdagsval följer Sisuradio sex olika familjer runt om i landet. Vi kommer att träffa familjerna flera gånger för att kunna följa deras vardag. Familjerna lever i olika livssituationer. I vår valserie får de berätta om frågorna som är viktiga och aktuella för just dem.

Suvi Panas är 24 år och bor i Göteborg. Hon är född i Sverige, hennes mamma är finsk och pappa israel. Suvi Panas är civilingenjör. När hon röstar i höstens riksdagsval är frågor som handlar om hennes livssituation viktiga, men ännu viktigare är frågor som handlar om hela samhället.  

- När jag röstar tänker jag mest på vad är det för samhälle jag vill leva i och vilken typ av politiskt klimat jag vill ha, säger hon.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har lyft fram skolan, jobben och vården som de viktigaste valfrågorna. Lars Mononen har jobbat 30 år på Volvos ekonomiavledning i Göteborg och är nu på väg att pensioneras. Han flyttade nyligen till Stockholm och bor i ett HBTQ-seniorboende. Han skulle även vilja lyfta andra frågor.

- Miljö-, skola-, och ungdomsfrågor tycker jag är viktiga. Och invandrarpolitik och invandring överhuvudtaget, säger han.

Vi följer även 18-åriga Annina Hannu från Luleå som är förstagångsväljare. För henne är det viktigt att lära känna olika partiers tankar och mål innan hon gör sitt beslut.

- Jag har aldrig brytt mig om politik särdeles mycket. Nu när jag är röstberättigad vill jag först lära mig mer och veta mer om olika partier, berättar Annina Hannu.  

I det förra riksdagsvalet 2010 röstade över 84 procent av de röstberättigade i Sverige. Ulrika Peldán från Malmö är ensamstående förälder till sonen Adel 6 år. Hon studerar juridik och tycker att det är viktigt att använda sin rösträtt.

- Jag tycker att det är en medborgarplikt, säger Ulrika Peldán.

Familjerna

  • Suvi Panas, Göteborg
  • Lars Mononen, Stockholm
  • Ulrika och Adel Peldán, Malmö
  • Annina Hannu, Luleå
  • Elina Tast Lahti, Uppsala
  • Tanja Koivisto och Kyösti Nyman, Eskilstuna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista