Sauna. Bastu. Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT
Julia Wiræus krönika

Bastun har traditionellt varit männens arena

3:18 min

Det sägs att det är i bastun som politiker har träffats och stoppat flera kriser. Det var männens klubb, där den manliga makten samlades och de manliga nätverken etablerades. Kvinnorna stängdes ute, därför är det bra att bastudiplomatin förhoppningsvis hör till historien, menar Julia Wiræus i dagens krönika.

Nakenhet

Lauri har jag inte sett naken och det är ovanligt. De flesta av mina kompisar och också deras flickvänner har jag sett nakna. Det hade ju aldrig hänt i Spanien, sa en vän när vi pratade bastubad.

Jag minns när jag gick på en bastufödelsedagsfest för första gången. Jag hade bott i Finland i några månader och blev bjuden via en kompis. Det innebar att jag inte kände någon särskilt väl, men att gästerna inte var okända som de skulle ha varit i en offentlig bastu. När jag kom in i omklädningsrummet satt alla nakna och drack öl, som om det var den naturligaste saken i världen. Jag har aldrig känt mig så svensk som när jag insåg att det var värre att stå påklädd i ett hörn, än att faktiskt ta av sig alla kläder och sätta sig i en blandad bastu med folk jag knappt hälsar på i vanliga fall.

Efter det har många gånger bastat med kollegor, vänner och flyktiga bekanta. De flesta jag känner har en egen bastutid varje vecka eller en egen bastu i sin lägenhet. Det hade jag också förut när jag bodde i en etta utan kök, men med bastu. Då kunde vänner komma förbi och basta medan jag var på jobbet eller så gjorde vi det när vi hade tråkigt. Fortfarande umgås jag med vänner genom att basta tillsammans i någon av de offentliga bastuinrättningarna som finns i Helsingfors. Min favorit är Georgsgatans simhall där varannan dag är vikt för kvinnor och varannan dag för män. Badkläder blev först tillåtna år 2001 och fortfarande simmar de flesta nakna.

Männens arena

Det känns som en resa tillbaka i tiden när jag stiger in i den robusta simhallen som byggdes elva år efter att Finland blev självständigt 1917. Svettiga kvinnokroppar i olika storlekar sitter på slitna träbänkar och renas själsligt, mentalt och fysiskt. Det är vanliga kvinnors kroppar i olika storlekar som sällan syns i vårt sönderretuscherade reklamsamhälle. När jag är där, är bastun ett kvinnligt rum, men traditionellt har det varit männens arena.

Det var männen som syntes mest i världsmästerskapen i bastande som anordnades i Heinola. År 2010 avled en av de manliga finaldeltagarna och den andra finalisten fick livshotande brännskador av hettan. Det var en machotävling där ingen ville förlora. Därför finns inte tävlingen mer, med alla rätta.

Presidenten träffade sovjetpampar i bastun

Det sägs att det är i bastun som politiker har träffats och stoppat flera kriser. Finlands långvariga president Urho Kekkonen brukade träffa Sovjetpampar i bastun och lär ha gjort bastandet till en diplomatisk ritual. Det är därför inte så konstigt att det finns en bastu i riksdagen, och i många företags huvudkontor. Det är här man bäddade för de viktiga besluten. Det som sas i bastun, stannade i bastun. Det var lättare att prata naken i hettan, än iklädd dyra märkeskostymer i ett konferensrum. Det var männens klubb, där den manliga makten samlades och de manliga nätverken etablerades. Kvinnorna stängdes ute, därför är det bra att bastudiplomatin förhoppningsvis hör till historien.

En del av den finska folksjälen

Men bastun har fortfarande en viktig roll. Vilket annat folk har nästan två miljoner bastur på fem och en halv miljoner invånare?

Det var i bastun min mormor föddes och det var här de döda tvättades. Bastun är en del av den finska folksjälen, livets början och livets slut.

Julias favoritbastur i Helsingfors

  • Georgsgatans simhall
  • Harjun Sauna
  • Kulttuurisauna
  • Arlan Sauna
  • Simstadions bastu
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista