Finnblicken lyssnar på...

Samhällskritisk kärleksförklaring till prinsessan Madeleine

Idag tipsar Finnblicken om låten Madeleine av rapparen Matti Salo. Låten är en samhällskritisk kärleksförklaring till den svenska prinsessan Madeleine.

Kulturministerns favorit

Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki hamnade i somras i blåsväder när han kallade Finlands absolut största hiphopartist Cheek för "himla dynga".

Hiphop är som känt ett brett genrebegrepp och så även "suomirap" som finsk hiphop ofta kallas. Om Cheek representerar den finska mainstream-hiphopen, så kan dess motpol möjligtvis representeras av artisten Matti Salo.

Salo, som kulturminister Arhinmäki listar som en av sina favoritartister, rappar under flera pseudonymer, bland andra Avain, Asa, Asa Masa, samt Mats Nyckelström.

Samhällskritisk kärleksförklaring

Låten Madeleine kommer från Salos senaste skiva Rapsodia, som släpptes precis innan jul. Salo är känd för att i sina låtar blanda in, till genren sett, nya instrument, så som det finska folkinstrumentet Kantele.

Rapsodia följer dock ett mycket rakare spår än många av de verk Salo släppt under senare år. Låten Madeleine är en samhällskritisk kärleksförklaring till den svenska prinsessan Madeleine. Texten går mestadels på finska, men delvis även på riktigt charmigt dålig svenska, som i låtens sista refräng:

Madeleine, Madeleine, imorgon vi ska ta breakfast in bed,

Madeleine Madeleine, vi skulle föda en kunglighet,

det är som är kärlek och anarki kan bryta monarkin,

Madeleine Madeleine

(*med reservation för felhörningar på grund av artistens charmigt dåliga svenska).

Din guide till låtarna du inte får missa

Finnblicken lyssnar på... är en serie där vi guidar dig till låtarna du inte får missa. Vi tipsar om en ny låt varje onsdag. Vi finns även i Spotify.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista