Foto: Bertil Ericson/TT

Många önskar sjukvård på finska

Lyssna på finska
2:43 min

Landstingen använder pengarna de får till finsk service fel, tycker många sverigefinnar. Det mesta av pengarna går till översättningar och broschyrer istället för sjukvård på finska.

Behovet finns

Förutom kommunerna får även landstingen pengar från staten för att stödja landets nationella minoriteter. Pengarna har hittills använts bland annat för att översätta webbsidor, sammanställa broschyrer och arrangera kulturevenemang. Men många menar att pengarna borde istället satsas på finskspråkig sjukvård. 

- Det vore jättebra om det skulle finnas både sjuksköterskor och receptionspersonal som kan finska, funderar Tauno Timonen från Tranemo. Han får medhåll från Alli Ylläsjärvi och Esko Lahtinen från Linköping.

- Det skulle vara så mycket lättare att förklara sina skador och besvär på sitt eget språk, säger Esko Lahtinen.

- Det finns en finskspråkig läkare här på vårdcentralen i Linköping, men det var en ren slump att jag råkade hitta hen.  

Gävleborg och Sörmland sticker ut

Landstinget i Gävleborg och landstinget i Sörmland är några få av landets landsting som beslutat att erbjuda just vårdrådgivning på finska. Servicen har visat sig vara mycket populär och nu har arbetet med att kartlägga anställdas språkkunskaper börjat, berättar koordinator Britt-Marie Ryd.

- Personalen har fått svara på frågor om de kan finska och om de är villiga att använda sina språkkunskaper i sitt arbete. Hittills har 25-30 personer svarat på enkät.

Översättningar, kultur eller ingenting alls

Men i majoriteten av de 11 landsting som är med i det finska förvaltningsområdet ser det annorlunda ut. Av det årliga statsbidraget på 250 000 kronor som landstingen får för minoritetsarbete, används  det mesta för översättningar och att arrangera kulturevenemang. Vissa landsting gör ingenting alls. Som till exempel Stockholms läns landsting, som nästan inte använt några pengar alls. Länets minoritetsarbete ligger fortfarande i startgroparna. 

Det finns även de som tycker att kultur är rätt att satsa pengarna på, som Mia-Marika Wivolin från Borås.

- Det vore kul med tvåspråkiga konserter och andra satsningar på unga. Jag tror det är lättare att locka den yngre publiken om evenemangen är tvåspråkiga, säger hon. 

Bara få får sin röst hörd

Det finns inga tydliga riktlinjer för hur pengarna ska användas. Varje landsting bestämmer tillsammans med  lokala minoritetsrepresentanter hur pengarna ska användas. Enligt Sisuradios kartläggning har alla 11 landsting påbörjat arbetet med lokala samråd, men många har bristfällig kunskap om den sverigefinska minoriteten i länet. Kartläggningen visar också att majoriteten av de som tillhör minoritetsgruppen inte upplever att de får sin röst hörd.

Finska landsting

 • Landstinget i Gävleborg 
 • Landstinget i Östergötland
 • Västra Götalandsregionen
 • Norrbottens läns landsting
 • Landstinget i Sörmland
 • Landstinget i Dalarna
 • Stockholms läns landsting
 • Landstinget i Uppland
 • Västerbottens läns landsting
 • Västmanlands läns landsting
 • Örebro läns landsting
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".