Finnblicken lyssnar på...

Mirel Wagners melankoliska bluesrader

26-åriga Mirel Wagners musik utstrålar något som får en att tro hon levt hela sitt liv i en utdöd håla i någon amerikanska sydstat. Hon spelar gotisk blues, freaky folk, makaber ensamhetssoul och folk sitter som förtrollade på hennes konserter. I verkligheten är Mirel uppväxt i Esbo, Finland. Idag presenterar vi hennes låt Joe. Det är en låt om Joe som bestämt sig för att ta sitt liv.

Det är öppet för tolkning, men nog låter det ju som om Joe, som 26-åriga Mirel Wagner sjunger om, bestämt sig för att ta sitt liv. Melodin är enkel och lyriken är varken fördömande eller glorifierande. Den är konstaterande och leveransen är stillsam och ödmjuk. Joe har bestämt sig. Ingen förklaring ges, vilket ofta är fallet även i verkligheten. 

Mirel Wagners musik utstrålar något som får en att tro hon levt hela sitt liv i en utdöd håla i någon amerikanska sydstat. Att hon suttit på en veranda med utsikt över en förväxt trädgård och sjungit ihop melankoliska bluesrader med hjälp av en sliten gitarr, medan Mississippifloden stilla flyter ner mot havet någonstans i närheten.

I verkligheten är Mirel uppväxt i Esbo, Finland, dit hon adopterades från Etiopien när hon ännu var baby. Nu spelar hon gotisk blues, freaky folk, makaber ensamhetssoul och folk sitter som förtrollade på hennes konserter. Åtminstone den jag upplevde i en källare på Södermalm i Stockholm för ca. tre år sedan. Det var magiskt.

Året 2011 släppte hon sin debutskiva, där också låten Joe återfinns, och nyss kom nyheten att det legendariska skivmärket Sub Pop plockat upp henne för den amerikanska marknaden.

Det går bra nu.

Din guide till låtarna du inte får missa

Finnblicken lyssnar på... är en serie där vi guidar dig till låtarna du inte får missa. Vi tipsar om en ny låt varje onsdag. Vi finns även i Spotify.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista