Jonna Vanhatalo och Marcus Birro. Foto: Lotta Hoppu / SR Sisuradio
#kärienfinne

Kärleken till Jonna fick Marcus Birro att ändra sin uppfattning om finländare

4:41 min

Hemma hos författaren Marcus Birro och hans fru Jonna Vanhatalo finns det inte mindre än tre kulturer och lika många språk: svenska, finska och italienska. Sverigefinländarnas dag, den 24 februari till ära frågade vi Marcus om hur det är att vara kär i en finne.

- Det är bra! säger Marcus Birro.

Att lära känna den finska kulturen genom frun Jonna och hennes familj har fått Marcus att ändra sin uppfattning om både finländare och det finska språket.

- När vi träffades tänkte jag att finnar var gapiga, fulla gubbar i trapphuset på förorten där vi bodde. Jag fick se en helt annan värld när jag träffade Jonna och hennes familj, berättar Marcus.

Hemma hos paret Birro-Vanhatalo är det inte bara den finska och svenska kulturen som blandas. I och med Marcus italienska bakgrund har även den italienska kulturen ett inflytande, berättar Jonna.

- Frågar du mig kommer finska alltid först. Men det är klart, vi bor i Sverige och pratar både svenska och finska här hemma. Italienska kommer mycket med fotbollen, ler Jonna.

Både Marcus och Jonna har växt upp i Sverige: Marcus i en italiensk-svensk familj och Jonna i en sverigefinsk familj. Båda hennes föräldrar kommer från Finland. Tre kulturer i familjen är en rikedom säger de, men visst blir det kulturkrockar då och då.

- Det är temperament ärligt talat i och för sig ibland. Jag vet inte om det har med den finska och italienska kulturen, eller nord och syd att göra, eller om det är en personlig grej, men när man höjer rösten och går igång med temperament är det inte så populärt, säger Marcus.

För det mesta är det ändå lugnt hemma hos Marcus Birro och Jonna Vanhatalo. De har hittat många likheter och positiva egenskaper i varandras kulturer. Båda gillar att bada bastu säger Jonna Vanhatalo. Men finsk mat faller inte Marcus Birro i smaken.

- Det är väldigt lite smak. Det är som barnmat  kan man säga, säger han.

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista