#Kärienfinne Helena och Josef
#kärienfinne

Helena och Josef övervann fördomarna

7:30 min

Finska Helena Haapala träffade Josef Awadi från Irak för tio år sedan. Helena berättar att hon hade vissa fördomar gentemot Josef i början med tanke på hans bakrund i Mellanöstern. Mest av allt trodde hon att religionen skulle spela en större roll. Fördomarna försvann, när Helena förstod att Josef kommit till Europa just för att han inte ville ha fyra fruar som sin far.

Josef kom först till Tyskland och sedan till Sverige. Han kom inte hit som flykting, utan för att han ville leva i frihet. Helena flyttade till Sverige i tjugoårsåldern för att Helsingfors kändes lite inskränkt i jämförelse med Stockholm.

Josefs familj har inte träffat Helena. Paret har pga säkerhetsskäl inte åkt tillsammans till Irak. Han säger att hans familj bor på landsbygden där traditionen och religionen fortfarande spelar stor roll. Hans föräldrar skulle nog vilja att han gifte sig med en irakisk tjej.

Josef förstod också Helenas föräldrars oro i början, när de fick höra att hon träffat en irakisk man. Han säger att han skulle också vara bekymrad, om hans dotter träffade en irakisk man. Idag är Josef omtyckt av Helenas familj. "Det är jag som är deras pc-tekniker", skojar han.

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista