#kärienfinne

Kulturella skillnader saknar större betydelse i samlivet

1:33 min

Kulturella skillnader saknar större betydelse i det kroppsliga mötet mellan två människor av olika bakgrund. Att prata om kulturkrockar i sängkammaren ger en snäv bild av verkligheten, menar sexologen och psykoterapeuten Salar Shalmashi.

Van med "pang på"

Finländska Noora Laitinen och iranska Abby har varit ett par i över fem år. De träffades på en studentfest i Stockholm och trivdes bra i varandras sällskap från första stund. När Abby skulle följa Noora hem efter den blöta festkvällen fick hon uppleva något som var nytt för henne.

- Han följde med mig hem, men kom aldrig in i lägenheten. Det var någonting som aldrig hänt mig tidigare, att någon följer mig hem bara för att det var mitt i natten och att han ville se till att jag kommer hem säkert. Det gjorde ett bra intryck, skrattar Noora Laitinen.

- Det handlade om respekt, svarar Abby.

Men större kulturkrockar i sovrummet har de inte varit med om. För Noora och Abby handlar det snarare om att de, innan de lärde känna varandra, hade skilda erfarenheter av sex och intimitet.

- Jag var van vid med det här skandinaviska sättet att man inte tänker så mycket, att det bara är pang på, medan han har från första början respekterat mig på ett sätt jag inte var van vid, berättar Noora.  

Vi är mer än bara kultur

Att prata om kulturkrockar i sängkammaren är en förenkling av en komplex verklighet, menar sexologen och psykoterapeuten Salar Shalmashi från Järvas mansmottagning. Han förnekar inte kulturens betydelse, men menar att det inte förklarar hela bilden.

- Självklart man kan använda begreppet kulturkrockar, men det jag säger är att vi människor är många saker samtidigt. Vi är kulturella och sociala varelser, men vi är också psykologiska och biologiska varelser. Vi är även relationella varelser. Det vill säga, jag är inte hela tiden utan jag blir till i sammanhanget. I sexet betyder alla de här sakerna lika mycket, betonar Salar Shalmashi.  

#kärienfinne

Är du också kär i en finne? Mellan den 24:e och 27:e februari vill vi lyfta fram kärlek över kulturella gränser. Vi vill höra din historia. Var med i sociala medier under hashtagen #kärienfinne.

Temat syns på Sisuradios Facebook, Twitter och Instagram. Du kan även mejla till tipsasisuradio@sverigesradio.se eller ringa vår telefonsvarare på 08-784 2400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista